BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol küldött gáz-segélyt Horvátországba

A nagy hideg miatt csökkent az INA észak-adriai gáztermelése, magyarországi tárolóból, magyar vezetéken ment a „gázsegély”.

A horvát olaj- és gázipari vállalat, az INA közölte, hogy a szokatlanul hideg időjárás miatt csökkentette gáztermelését az észak-adriai térségben, s egyben korlátozta a nagyfelhasználók gázellátását a kiemelt lakossági és közösségi felhasználók zavartalan kiszolgálása érdekében.

Kevesebb gázt kap például - a termelés helyreállásáig - a HEP energiaipari cég, a rijekai olajfinomító és a Petrokemija műtrágyagyártó is. Az INA tájékoztatása szerint hétfőn 16,5 millió köbméteres szinten csúcsot döntött a napi gázfelhasználás Horvátországban.

„Amikor az INA segítséget kért tőlünk, nem volt kérdés, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk. Természetes, hogy egymásra támaszkodunk ebben a nehéz helyzetben.” –reagált a hírre Pánczél Andrea a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.
 
 A horvát földgázkereskedő vállalat, a Prirodni Plin ugyanis a Molhoz fordult segítségért. A Mol-csoporthoz tartozó MMBF kereskedelmi készletében még voltak szabad tartalékok, és a közelmúltban átadott nagykapacitású horvát-magyar földgázvezetéken keresztül pedig az FGSZ – szintén a Mol csoport tagja- segíteni tudott Horvátországnak.

Az FGSZ napi 2 millió m3 gázt szállít Horvátországba várhatóan a hét végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.