BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aláírták a Nemzetközi Energia Fórum alapszabályát

A fórum tagországai a globális olaj- és gázellátás több mint 90 százalékáért felelnek.

2011. február 22-én, a szaúd-arábiai Rijádban tartották a Nemzetközi Energia Fórum (International Energy Forum - IEF) rendkívüli miniszteri értekezletét, melyen Magyarországot Kovács Tamás Iván, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. A találkozó legfontosabb napirendi pontja a fórum alapszabályának – International Energy Forum Charter – aláírása volt.

Az IEF a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az OPEC által közösen 2002-ben felállított szervezet, amely az energiatermelő és importáló országok párbeszédének elősegítésére jött létre. A fórum az energiaexportáló és energiaimportáló országok legmagasabb szintű dialógusa, melyben a tagországok a világ globális olaj- és gázellátásának több mint 90%-áért felelnek.

Az IEA és OPEC tagállamokon kívül Brazília, Kína, India, Mexikó, Oroszország és Dél-Afrika is részt vesznek az IEF munkájában. A szervezet munkáját a szükséges adminisztrációs feladatok ellátásával a 2002-ben létrehozott titkárság segíti, melynek székhelye Rijád diplomata negyedében található. A titkárság feladata többek között a világ legnagyobb energetikai adatbázisainak összehangolása is, amely a különböző energetikai szervezetek adataiból áll össze. A Joint Oil Data Initiative (JODI) célja globális képet alkotni a tagországok energetikai helyzetéről és lehetőségeiről. Az adatbázissal kapcsolatos tevékenységekről szóló jelentés megvitatása szintén egyik naprendi pontja volt a 2011. február 22-i találkozónak.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.