BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bányaipari nagyhatalom válhat Afganisztánból

Afganisztán területén becslések szerint 1000 milliárd dollár (216 billió forint) értékű ásványianyag-készletet tártak fel, a háborús évek után azonban az országnak nincs kiépült infrastruktúrája, külföldi befektetők pedig nem szívesen vállalkoznak a háborús csatározásoktól még a napjainkban is feldúlt országrészekben.

A múlt héten a kabuli Bányászati Minisztérium szóvivője közölte, hogy Balh és Szamangán tartományok között húzódó lelőhelyre afgán és külföldi geológusok közösen bukkantak rá. A szóvivő tájékoztatása szerint a becslések 1,8 milliárd barrelről szólnak, azonban valószínű, hogy ennél több olajról van szó. A felmérések szerint vasból és rézből is annyi van, hogy a világvezető exportőrévé teheti az ázsiai országot.

Korábban közölt feltárási eredmények szerint az országban jelentős mennyiségű rezet, lítiumot, vasat, aranyat és kobaltot találtak. Az egyik legfontosabb ásványkincs, amelyből sok van Afganisztánban az akkumulátorgyártásban használt lítium, melyből eddig Bolíviának voltak a legnagyobb tartalékai. A szakemberek szerint az afgán állam lehet a lítium „Szaúd-Arábiája”.

A szakértői vélemények szerint Afganisztán eddig feltárt ásványkincs-készletei kiaknázásával bányaipari nagyhatalommá válhat. A jelenleg legfőképp ópiumtermesztésből és külföldi segélyekből álló afgán bruttó összterméket (GDP) az előzetes számítások szerint bőven meghaladhatják az évi akár 12 milliárdos bevételt termelő ásványkincs kitermelés. Azonban a feltárt nyersanyag lelőhelyek törzsi területeken vannak. Szakértői vélemények szerint a szélsőséges tálibok ellenállását erősítheti a frissen felfedezett tartalékok. Több elemző pedig attól tart, hogy a már most is rendkívül korrupt vezetés tovább romlik az országban.

Azonban a politikai szakértők véleménye szerint a feltárások fordulópontot hozhatnak a háborúban is, mely lehetőséget teremt az Egyesült Államoknak arra, hogy jövőképet kínáljanak az afgánoknak. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint még évekig is eltarthat a kitermeléshez szükséges infrastruktúra megteremtése. Azonban ezekre a beruházásokra nagy szükség van, hisz egy sikeres afgán kormánynak forrásokra van szüksége, hogy eltartsa önmagát, és hatékony szolgáltatásokat biztosíthasson.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.