BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Déli Áramlat: Szerbia belehúz

Szerbia még az idén elkezdheti a Déli Áramlat gázvezeték saját szakaszának építését – jelentette be az állami Srbijagas társaság általános igazgatója, Dusan Bajatovic.

A szerbiai előkészületek más fronton is jól haladnak: a napokban adták át a Déli Áramlathoz kapcsolódó 450 millió köbméter kapacitású törzsudvarnoki föld alatti gáztárolót, amelyben a Gazpromnak ugyanúgy 51 százaléka van, mint olajipari leányvállalatának Szerbia egyetlen olajfinomítójában, a NIS-ben.

Az Ukrajnát elkerülő, kaszpi, közép-ázsiai és orosz gáz európai szállítására létrejött projektről néhány napja a Gazprom első embere, Alekszej Miller azt mondta, hogy jól halad, s várakozásai szerint a tervezett határidőre elkészül. Az óriásvezeték a nem végleges elképzelések szerint Szerbiából Magyarországra átlépve egy Szlovéniába és Ausztriába haladó nyomvonalon folytatódna, de a Világgazdaság információi szerint létezik Magyarország nélküli forgatókönyv is: e szerint Szerbiából Horvátországon át érné el a cső Szlovéniát s azon keresztül Ausztriát.

A vezeték magyarországi szakaszának ügye legutóbb Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatósági elnöke itteni tárgyalásain került terítékre. Úgy tudjuk, az orosz tárgyaló fél ígéretet kapott arra, hogy a beruházással kapcsolatos magyar felelősöket ugyanúgy rendeletileg fogják kijelölni, ahogyan az az orosz részvétel nélküli s kiemelt beruházásnak minősített Nabucco vezeték esetében már megtörtént. Nemzetközi példák alapján lendítene az itteni előkészületeken, ha a meglévő kormányközi megállapodás mellett az Országgyűlés által is jóváhagyott államközi megállapodás rögzítené a Déli Áramlattal kapcsolatos elkötelezettségünket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.