BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb az olajéhség

A kőolajexportáló országok szervezetéhez (OPEC) tartozó olajállamok mind kevesebb nyersanyagot hoznak felszínre, a szervezeten kívüliek azonban gyorsan növelik termelésüket.

A világ legnagyobb exportőre, Szaúd-Arábia bővíti termelését, ipari felmérések szerint júliusban napi 10 millió hordóra a júliusi napi 9,6 millióról. Az első negyedév végén még csak napi 9,3 millió hordóval termelt (1 hordó egyenlő 159 liter).

A növekmény azonban főleg hazai célokat szolgál, illetve részben pótolja a líbiai és az iraki fejlemények miatt kieső mennyiségeket, de az egész OPEC így is csak napi 30,31 millió hordó kőolajat termelt a múlt hónapban: ez napi 100 ezer hordóval kevesebb a júniusinál - közölte az OPEC statisztikai szolgálata a hét végén. Az OPEC-en kívüli országok közben napi 170 ezer hordóval növelték termelésüket.

Az OPEC friss előrejelzése szerint a szervezethez tartozó országok olajára jövőre napi 29,65 millió hordós kereslet ígérkezik, napi 265 ezer hordóval kisebb az ideinél. Közben a szervezeten kívüli országok kínálata napi 1,15 milli hordóval napi 55 millió hordóra növekedhet.

A világ kőolajkereslete jövőre várhatóan napi 1,04 millió hordóval haladja meg az ideit az OPEC szerint.

 


 

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.