BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Több mint 10 forinttal csökkenhet a benzin ára

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 10 forint feletti, míg a gázolaj esetében 5 forintot meghaladó csökkenést indokolnak 24-én, hétfőn – vélekednek a GKI Energiakutató eemzői. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 430, a gázolajé 436 forint lehet szeptember 26-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentőset esett, átlagosan 7,2 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára szintén csökkent, heti átlagban 2,9 százalékkal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során enyhén erősödött, átlagosan 0,6 százalékkal – írják a GKI Energiakutató elemzői.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 7,8 százalékos, míg a gázolaj esetében 3,6 százalékos csökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében 10 forint feletti, míg a gázolaj esetében 5 forintot meghaladó csökkenést indokolnak 24-én, hétfőn – olvasható az elemzásben.  Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 430, a gázolajé 436 forint lehet szeptember 26-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 12,5, a gázolaj kb. 17 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 8 százalékkal kevesebb benzint és kb. 11,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.