BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élre törtek az oroszok palaolajban

Oroszországban vannak a világ legnagyobb nem hagyományos szerkezetben lévő olajtartalékai, ugyanilyen gázból pedig a 9. legtöbb az amerikai energiaminisztérium (EIA) legújabb adatai szerint.

Erősen nő a palaolaj- és palagáz-termelés világszerte az EIA 42 olajtermelő országra kiterjedt felmérése szerint, amelyet az orosz Vedomosztyi idéz.

Az e típusú olajkészletek nagyságában Oroszország áll az élen: ott van a globálisan 354 milliárd hordós készletből 75 milliárd hordónyi. A lista másodikja az USA 58 milliárd, a harmadik pedig Kína 32 milliárd hordóval.

Az orosz nem hagyományos szerkezetben lévő olaj többsége a nyugat-szibériai Bazsenov mezőn található. Ám a terület megközelítése nehéz, valójában a teljes készletnek csak a 6 százaléka, vagyis 1,24 milliárd hordónyi hozható fel. A területen az orosz Lukoil, Rosznyefty és Gazprom Nyefty, valamint az amerikai ExxonMobil és az angol-holland Shell dolgozik mezőfejlesztésen.

A globális palagáz tartalékok 206 ezermilliárd köbméterre tehetők az EIA szerint. Itt Kína áll az élen 32 ezermilliárddal, majd Argentína következik 23, Algéria 20 és az USA 19 ezermilliárddal. Oroszországnak a 9. hely jutott, 8 ezermilliárd köbméterrel.

A palagáz kinyerésében az USA a világelső, de ott hozzák fel az éves palaolaj-mennyiség 30 százalékát is. A becsült mennyiség folyamatosan nő, hívja fel a figyelmet az EIA tisztviselője, Adam Sieminsky, hangsúlyozva, hogy arra még nincsenek adatok, hogy az újonnan feltárt készletekből mennyi nyerhető ki gazdaságosan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.