BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EMFESZ: megköttettek a gázvásárlási szerződések

„Az EMFESZ Kft. megkötötte a vevői kiszolgálásához szükséges gázvásárlási szerződéseket a gázév végéig, azaz 2010. június 3-ig. A szerződéseket bemutatta a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) is” – tájékoztatta a Világgazdaságot Góczi István, a társaság ügyvezető igazgatója. A versenypiaci kereskedő gázellátása azért került a figyelem középpontjába, mert január közepe óta nem rendelkezik hosszú távú szállítóval. A nyári hónapokban, illetve a biztonsági gáztároló 700 millió köbméterrel való, most zárult feltöltése idején még nem jelentett problémát, hogy szabadpiaci beszerzésekből látta el ügyfeleit. A MEH elnöke, Matos Zoltán azonban nemrég újságírók előtt jelezte: elvárja, hogy az EMFESZ legalább a fűtési időszak végéig rendelkezzen biztos eladóval.

A társaság tavaly mintegy 3 milliárd köbméter gázt forgalmazott Magyarországon, ezzel a gáz hazai versenypiacának legnagyobb szereplője volt. Azóta megvált egyik legnagyobb vevőjétől, a Péti Nitrogénművektől, amellyel ár- és fizetési vitái voltak, a gazdasági válság miatt pedig csökkent a többi vevő gázigénye is. A piac zsugorodása miatt ugyanakkor vélhetőleg most is a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő. A MEH-nél most bemutatott gázvásárlási szerződések együtt több mint egymilliárd köbméterről szólnak. Az eladók egyike a magyarországi E.On, a többi külföldi cég, de ezeket Góczi István üzleti okokra hivatkozva nem nevezte meg. BHL

Türkmén start

A jövő évtől újra vásárol türkmén gázt Oroszország – erről Dmitrij Medvegyev orosz és Gurbanduli Berdimuha-medov türkmén elnök írt alá szerződést az orosz Gazprom gázipari társaság közleménye szerint.

Az ügyletben alkalmazott árformula alapja az európai piaci gázár lesz. Az elnökök számos közös projekt is indításáról döntöttek, például a kaszpi gázvezeték, illetve a kelet–nyugati nagynyomású vezeték megépítéséről.

Az ügyletben alkalmazott árformula alapja az európai piaci gázár lesz. Az elnökök számos közös projekt is indításáról döntöttek, például a kaszpi gázvezeték, illetve a kelet–nyugati nagynyomású vezeték megépítéséről.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.