BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Energia: Bárhol lehet megtakarítani

Aki akar, meg is takarít energiát, bár manapság egyébként is kevésbé jellemző a pazarlás. Az alacsony hatékonyságot, a veszteséget inkább az elavult technológiák okozzák, mondta lapunknak az ABB Kft. értékesítési vezetője, Szabó Mihály, aki előadást tart a Világgazdaság mai energiakonferenciáján

– Az ABB-hez forduló vállalatoknál melyek az energia megtakarítás fő forrásai?
– Gyakorlatilag minden területen megtakarítható akár 30 százaléknyi energia is, hiszen a termeléstől, elosztáson keresztül a felhasználásig kidolgozott és hatékony mérnöki megoldásaink vannak. Már az energiaátalakítással is 80 százalék veszteséget szenvedünk el, vagyis ez a megtakarítási alkalmazások fő területe. A megtermelt energia hatékony kiaknázásával – a megújuló nap vagy szélenergia optimális felhasználásával, az ipari hulladék hőenergiaként való hasznosítására, vagy hatékonyabb termeléssel – kevesebb primer energiahordozó felhasználás mellett azonos termelési eredmény érhető el.


– A megbízók jellemzően tisztában vannak-e azzal, hogy mi okozza az energiavesztésüket?
– Részben igen, többnyire nem. Vannak ötleteik, elképzeléseik, de a legfontosabb területek kiválasztását, a befektetési igényeket és a megtérülési számításokat szakértőktől várják. Az energiapazarlás már ritka, inkább az elavult technológia okozza az alacsony hatékonyságot. A modern eljárások, a folyamatos fejlesztések viszont számos lehetőséget kínálnak a fogyasztóknak. Mindig az a fő kérdés, hogy melyik területtel kezdjük és a gazdaságossági mutatók tükrében mit támogat az adott fogyasztó döntéshozója. A legjellemzőbb a világítás, a hűtés -fűtés, és a villamos hálózati veszteségek csökkentése, a zöld energia termelése és tárolása, a gyártás automatizálása.


– Az adatbankok nagy energiafalók, van-e rájuk az ABB-nek külön „diétás” receptje?
– A adatközpontok működési energiájának 30 százalékát felemészti a hűtésük, ötöde pedig elvész a szükséges egyenáram/váltóáram konvertálás során. Az ABB tehát egyrészt az egyenáram általánosabb használatával, másrészt az okos mérés, felügyelet és irányítás eszközeivel operál saját fejlesztésű adatközpontjai felügyeleteténél. Akár 100 különálló adatközpontot is tudunk egyidejűleg optimalizálni, például úgy, hogy a terhelést arra a létesítményre terheljük, ahol kisebb a hűtési igény, vagy olcsób az áram. Bármilyen adatközpont hatékonyságát tudjuk növelni, miközben csökkentjük a létesítmény költségeit, és lerövidítjük a beruházás megtérülési idejét.


– A hazai ABB-nél melyek az energiatakarékosságot segítő, fő eszközök?
– Elsősorban az energiahatékonysági auditok, az adatgyűjtés és az információk elemzése. Erre külön energiahatékonysági nagykövetünk van, aki keresi a partnereinket, felméri a lehetőségeket és segít kiértékelni az eredményeket. Műszaki eszközeink közé a hatékony villamos motorok és hajtások alkalmazása, az optimálisan megválasztott és kiemelten alacsony veszteségű transzformátorok, robotok használata, az épületek, az automatizált gyártás és a felügyeleti rendszerek alkalmazása tartozik. A KNX épületautomatizálási rendszert például abban az irodaházban is alkalmazunk, ahol a központi székhelyünk is van. A rendszer a lehető legalacsonyabb energiafelhasználás mellett vezérli a világítás, hűtés és fűtési és árnyékolási rendszereket, így összességében 35 százalékkal csökkenti az épület szén-dioxid kibocsátását. Fontos megemlíteni, hogy az összes megtermelt villamos energia 42 százalékát az ipar használja fel, ennek a 2/3-át pedig a villamos motorok. Ez a világ energiafogyasztásának 28 százaléka. Ma az ipari motoroknak csak 10 százaléka van felszerelve villamos hajtással, pedig egy ilyen beruházás, általában két évnél rövidebb alatt megtérül.

– Javasol-e az ABB a profilján kívül eső megoldásokat az ügyfeleinek?
– Igen. Energiafelhasználási auditunk kiterjed az energiaformák minden területére. Kollégáink az ABB gyárakat is elemzik, és megtakarítási javaslatokat dolgoznak ki, hogy mi is élen járjunk a gyakorlati alkalmazásokban. Az energia-megtakarítás ma már mindenkinek elérhető, sőt, mindenkinek egyfajta kötelessége is, hogy fenntartható jövőt biztosítson a következő generációnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.