BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajválság: Felkészültünk a legrosszabbra

Az ismét gáz- és olajválsággal fenyegető orosz lépés miatt a magyar diplomácia a visegrádi országok energiaügyi csúcstalálkozóját javasolja.

A Visegrádi Négyek energetikai csúcstalálkozóját javasolja Magyarország a Világgazdaság Online értesülései szerint.

A csúcstalálkozóra azért lenne szükség, mivel Oroszország várhatóan január elsejével elzárja az olajszállítást a Barátság olajvezetéken keresztül és várhatóan - ha a moszkvai követelések nem teljesülnek,  - a gázszállítás is veszélybe kerül.

A MOL hétfőn hivatalos tájékoztatást kapott a Transznyeftytől arról, hogy az Ukrtransznaftával fennálló tranzitvitájuk miatt január 1-től leállhatnak a kőolajszállítások Szlovákia, Csehország és Magyarország irányába - közölte szerkesztőségünkkel a magyar olajtársaság.


 
"A kőolajszállítás megállításának valószínűségéről értesítettük a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot is" - közölte a MOL. Az olajtársaság közleménye kiemelte, hogy felkészültek a helyzet kezelésére: az Ukrajna felől érkező Barátság vezeték esetleges leállását követően az Adria vezeték megfordítása és folyamatos üzemű importba állítása az elsődleges feladat, mely mintegy 25-30 napot vesz igénybe.
 
A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) stratégiai készlete elegendő az ország 90 napi átlagos fogyasztásának fedezésére. Az orosz-ukrán viszony esetleges kiéleződése esetén sincs veszélyben az ország ellátás-biztonsága.

- Magyarország felkészült az energiaszállítások esetleges megszakadására - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére, miután az orosz hatóságok a „Korai Előrejelző Rendszeren” keresztül tájékoztatták az Európai Bizottságot arról, hogy 2010. január 1-től leállhat az orosz kőolaj Ukrajnán keresztüli szállítása az Európai Unióba. A KHEM tájékoztatása szerint a hírt hétfőn a Mol üzleti partnere a Transneft is megerősítette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.