BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építik a Déli Áramlatot Szerbiában

A jövő hét végén indul a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának építése. A vezetéktől lesz leágazás Koszovóba, Macedóniába és a boszniai Szerb Köztársaságba. A jövő év végén már üzembe helyezhetik.

A Gazprom és Szerbia kormánya egyeztette a Déli Áramlat szerbiai szakasza építésével kapcsolatos időpontot.

Az építkezés a jövő hét végén kezdődik. Tervezik, hogy a vezetéktől lesz leágazás Koszovóba, Macedóniába és a boszniai Szerb Köztársaságba, írja az Oroszország hangja, hírügynökségi jelentések alapján.

Ivica Dacic szerb kormányfő és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője közölte, hogy Szerbia területén november 24-én kezdődik a Déli Áramlat szerelése. Elvileg fontos döntésről van szó. Korábban, november elején, Alekszandr Csepurin, Oroszország belgrádi nagykövete azzal vádolta a szerb felet, hogy húzza-halasztja az építkezés egyeztetését, és követelte azt is, hogy szűnjön meg a diszkrimináció az orosz cégek, egyebek között a Gazprom viszonylatában.

Nem is olyan régen a szerb sajtóban még valóságos információs hadjárat folyt a Gazprom, szerbiai partnerei és a Déli Áramlat ellen, ám mára a pragmatikus érvek győztek a politikai vonatkozások fölött. A Gazprom küldöttségének legutóbbi szerbiai látogatása kapcsán tervezték meg a Déli Áramlat elágazását a boszniai Szerb Köztársaságba, Macedóniába és Koszovóba. Az utóbbi projekt meglehetősen kockázatos, attól is függ, milyen útvonal mellett döntenek - jelentette ki Jelena Ponomarjova, a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemének (MGIMO) professzora.

Jó, ha a vezeték Észak-Koszovó területén halad, ahol szerbek laknak. Ha azonban Koszovó egész területén áthaladna, akkor igen kellemetlen következményekkel járna az orosz projektre. A Szerbiával folytatott együttműködésnek kedvezők a távlatai – véli Jelena Ponomarjova.

Szerbiában kijelölték és már megvásárolták annak a földterületnek a jelentős részét, amelyen áthalad a gázvezeték. Készen állnak azok a cégek is, amelyek a vezetéket lefektetik.

Szerbiából Horvátországba és Magyarországra, onnan Ausztriába és Olaszországba vezet a Déli Áramlat útja. Az első szállítások a jövő év végén megkezdődnek. Évi 60 milliárd köbméter gáz érkezik majd Európába, amikor majd teljes kapacitással üzemeltetik a gázvezetéket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.