BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hidrogénből energiát

Tizenhatmillió eurós projekt indul a BorsodChemben

Több mint 16 millió eurós beruházással a hidrogén energetikai célú hasznosítására készül a BorsodChem Zrt. Az erről szóló megállapodást a múlt év utolsó napjaiban írta alá a kivitelező Sinergy Energiaszolgáltató Beruházó és Tanácsadó Kft.-vel, valamint a finanszírozó UniCredit Bank Zrt.-vel. A hasznosítandó, évente mintegy 43 millió köbméter hidrogén a BorsodChemnél folyó gyártás során keletkezik. A gázt a vegyipari társaságnál a Sinergy által két éve telepített kazánban égetik majd el, az így termelt hőt pedig a BorsodChem fogja felhasználni. A megoldás révén évente mintegy 12 millió köbméterrel csökken a kazán földgázfelhasználása, és ezzel évi 23 ezer tonnával a szén-dioxid-kibocsátása is. A beruházás a tervek szerint ez év őszére készül el. Akkortól a társaság nemcsak az eddiginél kedvezőbb feltételekkel jut hőenergiához, hanem – az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével – jelentősen hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is.

Az aláírt szerződéses csomag rendelkezik a meglévő kazán szükséges műszaki átalakításáról, a hidrogén-, illetve hőszolgáltatásról, valamint a finanszírozás feltételeiről. A hidrogén mint tüzelőanyag felhasználásának érdekében a meglévő 125 t/h névleges teljesítményű új földgáz/olaj tüzelésű gőzkazán átalakítását a Ganz Danubius Hungarosteel Kft. fogja elvégezni.

„Főként a vegyiparban és az olajfeldolgozásban, Magyarországon tehát például a TVK-nál és a Mol százhalombattai finomítójában keletkeznek továbbhasznosítható, magas hidrogéntartalmú gázok. Olyan megoldás viszont, amilyen most a BorsodChemnél készül egy leállítandó technológiája kiváltásaként, legközelebb Németországban található” – válaszolt lapunknak Bercsi Gábor, a Sinergy ügyvezető igazgatója. Cége egyelőre a most induló, később referenciaként is használandó beruházásra összpontosít, s csak azt követően keres újabb, hasonló feladatokat. VG

Régi kapcsolat a kivitelezővel

A BorsodChem 1999 óta működik együtt a Sinergyvel, illetve annak egyik anyavállalatával, az Émásszal a BorsodChem energiaellátásában. Az Émász többségi részesedésével 2001-ben egy mintegy 50 megawatt névleges villamos teljesítményű erőmű is létesült, melyet a Sinergy szakemberei üzemeltetnek és tartanak karban. Ezen korábbi sikeres együttműködés alapján bízta a BorsodChem a Sinergyre 2008-ban egy 15 millió eurós kazán telepítését és működtetését.

A Sinergy Kft. a német RWE/EnBW energetikai konzorcium többségi tulajdonában lévő Elmű Nyrt. és az Émász 50-50 százalékos leányvállalata. Főként az ipari, önkormányzati és egyéb területeken energiamegoldásokat nyújt partnereinek.

Nevéhez fűződik Sárospatak, Kazincbarcika, Tiszaújváros, illetve Ózd távhőtermelésének a korszerűsítése, de megvalósított beruházást a MOM Parkban és szintén Budapesten, a Főtávval közösen.

A Sinergy Kft. a német RWE/EnBW energetikai konzorcium többségi tulajdonában lévő Elmű Nyrt. és az Émász 50-50 százalékos leányvállalata. Főként az ipari, önkormányzati és egyéb területeken energiamegoldásokat nyújt partnereinek.

Nevéhez fűződik Sárospatak, Kazincbarcika, Tiszaújváros, illetve Ózd távhőtermelésének a korszerűsítése, de megvalósított beruházást a MOM Parkban és szintén Budapesten, a Főtávval közösen.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.