BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KBC: A nagyobb önkormányzatok nem fizetik az E-Star számláikat

A vártnak megfelelően alakult az E-Star előző negyedéve, ezért továbbra is a finanszírozási helyzet rendezése lehet a befektetők fókuszában, vélekednek a KBC Equitas szakértői. Az elemzők szerint mivel a lengyel hitelt még mindig nem hívta le a cég, és a likviditási helyzet se tudott javulni a nyári hónapokban, a részvény árfolyama továbbra is nyomás alatt maradhat.

Pozitív meglepetés lett az E-Star nettó eredmény sora a KBC szerint, köszönhetően a vártnál alacsonyabb pénzügyi veszteségeknek. Az 1,44 millió eurós veszteség jócskán elmarad a tavaly ilyenkor publikált nyereségtől, mivel 2011-ben egy egyszeri pénzügyi tétel javította az eredményt (az EETEK felvásárlás elszámolása miatt).

A 12,73 millió eurós árbevétel ugyanakkor 5 százalékos éves csökkenésnek felel meg, áll az elemzésben. A pénzügyi eredmény soron kisebb veszteségről számolt be a cég, elsősorban a kamatkifizetések (85 millió forint) és a határidős saját részvény pozíciókon elért veszteségek tartoznak ide.

„A pozitív EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény) ellenére a működési pénzáramlás továbbra is negatív, mivel a jelentősebb magyar önkormányzati ügyfelek nem fizetik számláikat” – hangsúlyozzák a KBC szakértői.

Érdemi működési meglepetés hiányában az elemzők szerint továbbra is a cég finanszírozási helyzete a legnagyobb figyelemmel követett kérdés. Egyelőre a lengyel hitel lehívása még mindig nem történt meg és a magyar önkormányzati fogyasztók felől se érkezett pozitív hír, ezért úgy gondolják, hogy a részvényárfolyam továbbra is nyomás alatt maradhat.

Októberben nagyjából 1,4 milliárd forint (5 millió euró) értékű kötvény kifizetése válik esedékessé, és még nem látni, miből tud törleszteni az E-Star. A cég vevőköveteléseinek állománya 12,5 millió euróra növekedett június végére, míg pénzállománya 3,8 millió euróra csökkent (júliusban tovább apadt a pénzállomány 2,1 millió euróra).

A KBC információi szerint a menedzsment folyamatosan szállítja az önkormányzatoknak a különböző törlesztési javaslatokat, de azok eddig nem mutattak hajlandóságot a tervezetek elfogadására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.