BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihátrál az orosz piacról az amerikai olajóriás

Már csak egy oroszországi érdekeltsége marad az amerikai ConocoPhillipsnek, miután tavaly kiszállt a Lukoilból, tegnap egy vele közös vegyes vállalatból, ma pedig jelezte: újabb részesedésétől válik meg.

Az amerikai ConocoPhillips bejelentette, hogy eladja korábbi oroszországi stratégiai partnerével, a Lukoillal alapított egyik vegyes vállalatban lévő 30 százalékos részesedését.

 Ezzel már majdnem teljesen kilép az orosz piacról, amelyen több mint 20 éve van jelen. Már csak a Sarki Fény vegyesvállalat 50 százalékát ellenőrzi, amelyet a legnagyobb orosz olajtermelővel, az állami Rosznyefttyel ellenőrzi. A Sarki Fény tavaly napi hatmillió hordó olajegyenértéknyi szénhidrogént hozott fel. A Morningstar elemzője, Allen Good arra számít, hogy az amerikai társaság ebből a partnerségből is kihátrál. A Conoco szóvivője, John McLemore nem kívánt nyilatkozni cége a Sarki Fénnyel kapcsolatos tervéről, de emlékeztetett, hogy a társaságnál folyamatban van a nem stratégiai eszközök eladását célzó program, írja a The Moscow Times.

A fenti, meg nem nevezett vegyes vállalatból tulajdonostársa, a Lukoil vásárolja majd ki a Conocót, ahogyan a Lukoil fizette ki azt a 9,5 milliárd dollárt is, amelynek fejében a Conoco tavaly februárban eladta a benne lévő érdekeltségét, 9,5 milliárd dollárért. Szintén a második legnagyobb oroszországi olajtermelőnek került pénzébe, hogy tegnap megállapodott a houstoni székhelyű céggel, hogy kivásárolja annak a NarjanMarNyeftyeGazban közvetve ellenőrzött tulajdoni hányadát is.

A NarjanMarNyeftyeGaz 2004-ben jött létre az Oroszország északi részén lévő Tyiman-Pecsora medencében folytatandó olaj- és gázmező fejlesztésre. Hét engedélye van, és öt mezőn termel szénhidrogént. A Lukoil, amely weboldalán közölte: összevonja és megerősíti kulcsfontosságú termelő térségében, a Tyiman-Pecsora medencében folyó tevékenységét. A felek nem fedték fel a tranzakció nagyságát, de a Conoco közleményében jelezte, hogy reményei szerint az ügyletből az adózás után még marad 400 millió dollárja.

A Conoco az idén már több mint 20 milliárd dollárnyi vagyonelemétől vált meg, az eredeti terv 15 milliárd volt. „Az oroszországi eszközök már nem számítanak stratégiai fontosságúnak a Conoco számára” – mondta a cég szóvivője. Oroszország nyugat-szibériai mezőin esik az olajtermelés. A társaság az USA-ra összpontosít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.