BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mozgalmas lesz a Mol mostani hete

Mozgalmas lesz a Mol mostani hete: indul az új középvezetők kinevezése, megkezdődnek a tárgyalások a 700 fősre tervezett magyarországi elbocsátásról, de napirenden van egy 300 fős szlovákiai leépítés is. A százhalombattai finomító területén tervezett kombinált ciklusú erőmű beruházását azonban pár évvel későbbre tolta az olaj- és gázipari csoport.

Ezen a héten kezdődik a Mol- csoport magyarországi társasága 80 új középvezetőjének kinevezése. Ez lényegében az utolsó lépcsője annak az átalakulásnak, amelyik formailag október 1-jén le is zárult, s amelynek során létrejött a számos szénhidrogén-ipari társaság működését összefogó, budapesti központ. E központ alá négy országos vállalat és két kisebb, egyéb tevékenységeket tömörítő egység tartozik. A Glocal program néven meghirdetett változás leginkább a magyarországi tevékenység irányítását érintette, amelyet mostanáig a nemzetközi ügyeket is felügyelő vezetés dirigált, mert Szlovákiában, Olaszországban és Horvátországban eddig is központtól elkülönült szervezet működött. „Bár a budapesti központ kialakítása a Mol önálló döntési jogkörébe tartozik, a változáshoz meg kívántuk nyerni az INA másik nagy tulajdonosát, a horvát kormányt is” – mondta lapunknak Szollár Domokos, a Mol-csoport szóvivője.

Az új szervezeten belül a központ alá tartozó vállalatok az eddiginél nagyobb önállóságot kapnak. A központ és a magyarországi társaság felsővezetőinek nevét a napokban már közzétették. A mintegy 500 fős központ irányításának élén Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Molnár József vezérigazgató áll, az alattuk levő szintet egy héttagú igazgatóság alkotja, mint eddig is. Újdonságnak a szeptember 28-án kinevezett magyarországi vezetők számítanak: Fasimon Sándor felel a Mol-csoport teljes magyarországi működéséért, Dorogházi Krisztina pedig a pénzügyekért, Pethő Zsolt a downstream (finomítás, értékesítés) üzletág ügyvezető igazgatója lett, Szakál Tamás az upstreamé (kutatás, termelés). Korábban is mind a négyen a Mol-csoportnál dolgoztak vezető beosztásban.

A Glocal projekttől függetlenül – de egyébként is folyamatosan – tart a Molnál a tevékenységek ésszerűsítése, azaz egyes üzletágak erősítése, a kevésbé sikeresek visszafogása, utóbbi elbocsátásokkal is jár. „Szándékaink szerint körülbelül 700 főtől válnánk meg a finomítás, értékesítés és logisztikai üzletágban, de ez még nem a végső szám, erről szerdán egyeztetünk az érdekképviseletekkel. Úgy tűnik, szlovákiai leányvállalatunknál, a Slovnaftnál is szükség lesz egy körülbelül 300 fős leépítésre” – mondta lapunknak Szollár Domokos.

A napokban nagy visszhangja volt a küszöbönálló erősítésnek is, azaz hogy a csoport felgyorsítja magyarországi projektjeit, melyekre a következő három évben mintegy 300 milliárd forintot költ el. Nem tették viszont közzé, pontosan milyen beruházásokat hoznak előre, s hogy ezzel összefüggésben az említett 300 milliárd mennyivel több az eredetileg erre az időszakra szántnál. Konkrét választ most sem kaptunk a szóvivőtől, mert részben tőzsdeérzékeny információkról van szó, és mert egyébként sem célszerű bizonyos terveket túl hamar tudatni a piaccal. Magyarázata szerint összességében egyébként sem egy-egy fejlesztés előrehozásáról van szó, hanem az összes, már mérlegen lévő terv elbírálásának, előkészítésének és megvalósításának felgyorsításáról. Annyit mégis megtudunk, hogy a korábban 3-4 éves időszakra tervezett fejlesztésekkel lenne célszerű 3 év alatt végezni.

E tervekből kilóg a Mol százhalombattai finomítója területén a csehországi CEZ-zel közösen tervezett kombinált ciklusú gázüzemű erőmű építése. Bár a beruházást már teljesen előkészítették, az üzleti döntésre azonban akár még éveket is várni kell. „Akkor érdemes majd döntenünk, ha már tudjuk, hogy Európában milyen más erőművek épülnek, milyen költséggel, és azt milyen áron tudják majd eladni” – válaszolt a szóvivő. Része lehet viszont a felgyorsítási programnak a kiskereskedelmi expanzió.

A Mol sok környező ország töltőállomás- piacán jelen van, terjeszkedik Szlovéniában és Szerbiában is, a napokban pedig egy nagy, csehországi felvásárlást zárt le: a Bohemia Realty s.r.o. és a Pap Oil Cerpaci Stanice s.r.o. társaság megszerzésével 124 üzemanyagtöltő állomással 149-re bővítette csehországi hálózatát. Ezzel 5 százalékos piaci részesedéssel bír, amelyet középtávon 10 százalékosra kíván növelni.
A társaság és 100 százalékos leányvállalata, a Mol Group Finance S.A. 500 millió dollár összértékű, fix kamatozású kötvények kibocsátására vonatkozó szerződéseket írt alá. (A futamidő 7 év, a hozam 6,438 százalék, az éves kamat 6,250 százalék, tette közzé a közelmúltban a Mol.)

INA: fúrás a tengeren és a vállalatirányításban

Az INA új fúrásokra készül az Észak-Adrián – idézi Áldott Zoltán elnök-vezérigazgatót az MTI. A 49 százalékban Mol- ellen­őrzésű horvát leányvállalatnak két év alatt három új felfedezése volt a Pannon-medencében, ahol az év végéig további két fúrást kezdene meg. Jövőre az Észak-Adrián is két új fúrást nyit, de nagy a várakozás a közép- és dél-adriai területekkel szemben is, ahova 25 éves moratórium után tér vissza. Horvát lapinformációk szerint 2015-ig hárommilliárd kunát fektet be a horvátországi kutatásokba.

A leánycég fölött azonban eközben az irányításával kapcsolatos felhők is tornyosulnak. A múlt héten Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök közölte: „függetlenül attól, hogy ki birtokolja a részvények többségét (a horvát államnak 45 százaléka van benne), az INA horvát cég, mellyel szemben a horvát gazdaságnak és a politikának is vannak bizonyos legitim elvárásai”. A közelmúltban az INA három felügyelőbizottságának horvát tagjai már kétszer követelték Áldott Zoltán elnök- vezérigazgató leváltását.




A leánycég fölött azonban eközben az irányításával kapcsolatos felhők is tornyosulnak. A múlt héten Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök közölte: „függetlenül attól, hogy ki birtokolja a részvények többségét (a horvát államnak 45 százaléka van benne), az INA horvát cég, mellyel szemben a horvát gazdaságnak és a politikának is vannak bizonyos legitim elvárásai”. A közelmúltban az INA három felügyelőbizottságának horvát tagjai már kétszer követelték Áldott Zoltán elnök- vezérigazgató leváltását.

Az állam is örülhet A Mol megújiulása a magyar állam érdeke is, amely korábbi, közvetett Mol-érdekeltségét tavaly egy 500 milliárd forintos ügylettel 21,2 százalékkal növelte. Ennyit fizetett az orosz Szurgutnyeftyegaznak a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjáért. Akkori árfolyamon az állam 22,900 forintért jutott egy Mol-részvényhez. A cég pénteki átlagos árfolyama 18 850,7 forint volt, az érintett 21,2 százalékos csomag pedig most épp 437 milliárdot ér. Június 30-ai állapot szerint egyébként közvetlenül összesen 24,5 százaléka van a Molban. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.