BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem épít új erőműveket Németországban az E.on

Az E.on német energiakonszern feladja a törzspiacán, Németországban tervezett valamennyi hagyományos erőművi projektjét, így reagálva a szövetségi kormányzat tervére, amely fokozatosan növeli a megújuló energiaforrások szerepét.

"Nyugat-Európában elegendő erőművi kapacitással rendelkezünk az évtized végéig, az E.on-nak ezért jelenleg nincsenek tervei újabb gáz vagy szén bázisú erőművekre" – közölte a szóvivő. A Financial Times Deutschland (FTD) szerint a német energiaágazatban már idén tavasszal számos projekt ingatag lábakon állt. A BDEW szolgáltató lobbi májusi számításai szerint Németországban 29 nagy gázerőművet és 17 kőszén alapú generátort terveztek, közülük többet már jóvá is hagytak. Mégis, a beruházási döntések késnek és kérdéses, hogy egyáltalán mennyi valósul meg,

Az idei első félévben a szél-, napelem- és biomasszán alapuló erőművek már 25 százalékos piaci részesedést értek el Németországban. Az FTD arra is rámutat, hogy általában csökken az európai gazdasági válság miatt a villanyáram iránti kereslet. Ennek következtében a gázerőművek, amelyek korábban évente legalább 4000 órát működtek, manapság már csak néhány száz üzemi órán keresztül dolgoznak.

A még meglévő német atomerőművek küszöbönálló leállítása sem változtat azon, hogy évekre elegendő erőművi teljesítmény áll rendelkezésre – véli az E.on. A válság előtt építeni kezdett generátorok elkészülte további 20 gigawattot biztosít a hálózat részére ezért a vállalat csak a már megkezdett erőművek építését fejezi be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.