BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazást írnak ki a belenei atomerőmű építéséről

Bulgáriában népszavazást tartanak a korábban tervezett, majd utóbb elvetett belenei atomerőmű megépítéséről.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök hétfőn azt szorgalmazta, hogy a népszavazást mielőbb, még a jövő júniusi parlamenti választások előtt tartsák meg, mégpedig költségkímélés céljából elektronikus úton.

Az atomerőmű megépítése érdekében az ellenzéki szocialista párt kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtést, amelyre több mint 540 ezer érvényes aláírás gyűlt össze.

A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az orosz Atomosztrojexport nyerte meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az orosz vállalat 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011 júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-éig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.

A bolgár kormány március végén azonban leállította a tervezett atomerőmű előkészületi munkálatait, elállt attól a tervétől, hogy egy kétezer megawattos atomerőművet épít Belenében, amiért az Atomsztrojexport 1 milliárd euró kártérítést követel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.