BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: a Mol maga döntött

A miniszterelnök szerint a Mol maga döntött úgy, hogy kilép a Nabuccóból. A társaság közölte, valóban nem tartja tovább finanszírozhatónak a projektvállalatot.

Orbán Viktor miniszterelnök a Bloomberg hírügynökség szerint azt mondta, hogy a Mol saját döntése volt a Nabucco projektből való kivonulás.

 A bejelentésre az olajtársaság a következő közleményt adta ki: „A Mol nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását.

A Mol és a Mol-csoport tagja, az FGSZ Zrt. az elmúlt mintegy másfél évben folyamatosan jelezte minden lehetséges fórumon (a Nabucco International közgyűlésén, a Nabucco International többi társrészvényese felé, kétoldali találkozókon, valamint Magyarország, az EU és az Egyesült Államok energetikai képviselői felé), hogy a máig tisztázatlan bekerülési költségek és gázforrások mellett a jelenlegi struktúrában és projektvezetéssel nem látja biztosítottnak a Nabucco projekt megvalósulását.

Megerősítjük, hogy ezek az aggályok továbbra is fennállnak, melyekre megnyugtató megoldási javaslat a NIC részéről nem érkezett. Ezért a Mol jelezte mind a Nabucco International többi tagvállalata, mind a magyar energiapolitika legfőbb letéteményese, a magyar kormány felé, hogy a Nabucco projektvállalatának további finanszírozását nem tartja fenntarthatónak, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését nem is hagyta jóvá.

Fontos leszögeznünk, hogy a Mol-csoport továbbra is elkötelezett az energiabiztonság és az energiafüggés csökkentése mellett. Hiszünk a déli folyosó koncepcióban, amely később akár egy újragondolt Nabucco formájában is megvalósulhat. A Mol támogat minden ténylegesen életképes és megvalósítható projektet, amely hozzájárul Közép-Európa forrásdiverzifikációjához. (A lapunk szerdai számában megjelenő cikkben jelen közleményt már nem tudtuk felhasználni.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.