BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország felkészül az olajár hirtelen zuhanására

Az orosz kormány a globális gazdasági helyzetben bármilyen forgatókönyvre fel van készülve, és nincsenek komoly félelmei abban az esetben, ha a nemzetközi olajárak esnek, a dollár pedig erősödik - jelentette ki Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes.

A RIA Novosztyi jelentése szerint Dvorkovics kijelentette: "Fel vagyunk készülve bármilyen forgatókönyvre, és rendelkezünk a szükséges tartalékokkal. A nemzetközi olajárak mindazonáltal eddig magasabbak, mint a költségvetésben előirányzott árak" - mutatott rá. Oroszország 2012. évi költségvetése az Urals minőségű olaj hordónként 100 dolláros árán alapul.

A nemzetközi olajárak az utóbbi hetekben jelentsen estek a befektetők növekvő aggodalmai miatt, amelyek az euróövezet szuverén adósságválsága és annak következtében támadtak, hogy ennek milyen kihatása lehet a globális gazdaságra.

Az irányadó Brent olaj ára a barrelenkénti 118 dollárról esett vissza, és a nemzetközi olajpiacokon jelenleg hordónként 103 dolláros áron adják-veszik. Az olajár esése abban is közrejátszott, hogy a rubel gyengült a fontosabb nemzetközi valutákkal szemben.

"Nincsenek komoly aggályaink, mindazonáltal teljes eszközállománnyal rendelkezünk”, amely szükséges a válság okozta tényezők leküzdésére, ha ilyenek felmerülnének" - tette hozzá az orosz miniszterelnök-helyettes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.