BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszkor jönne a széltender

A piac továbbra is hiába vár a szélerőmű-létesítési tenderekre, pedig a Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terv szerint jövőre már 568 megawattnyi ilyen kapacitásnak kellene lennie az országban a mostani 330 megawattnyi helyett. Igaz, épp most írják át a tervet

Még várat magára az új szélerőmű létesítési pályázat, amelyet korábbi sajtóhírek szerint a nyárra tervezett a kormány. A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivataltól kapott tájékoztatás szerint a hatályos áramtörvény nem jelöli ki a szélerőmű pályázatok kiíróját, illetve lebonyolítóját.

Szakmai forrásaink szerint van e téren „valami mozgolódás” de jobb lenne, ha nem lenne. Egy mostani kiírás esetében ugyanis túl sok lenne a kérdőjel. Márpedig a feltételezett, néhány száz megawattnyi kapacitás létesítése 600-700 millió euróba kerülne, amit a befektetők csak kiszámítható körülmények között vállalnak.

Az egyik legnagyobb gond a bizonytalanság. A döntéshozó már a harmadik éve lebegteti a megújuló energiák új támogatási rendszerének, a METÁR-nak a bevezetését. Bár félhivatalosan már elhangzott, hogy nem lesz semmi az új zöldenergia támogatási rendszerből, hivatalosan még nem közölték. Egy ilyen bejelentés még azt tudva is jobb lenne, hogy a ma érvényes támogatási rendszerben a létesítmények árama csak 8-10 évig adható el a kötelező átvételi rendszerben, a METÁR viszont 15 évet tett volna lehetővé. Problémás az is, hogy folyik a területet érintő cselekvési terv felülvizsgálata. Igaz, erről az NFM korábban azt válaszolta a Világgazdaságnak, hogy a felülvizsgálat nem érinti a 2020-ig szóló magyar vállalást, amely továbbra is legalább 14,65 százalékban határozza meg a bruttó végső energiafogyasztás részarányában a megújuló energiaforrások arányát”, de nagyobb hangsúlyt kap a technológiai fejlődés eredményeinek hasznosítása, az energiafogyasztók teherbíró képessége, valamint a biomassza hasznosításának a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre gyakorolt komplex kölcsönhatásának figyelembevétele. Az eredeti NCST szerint egyébként 2014-ben már 568 megawattnyi szélenergia kapacitásnak kellene lennie az országban a mostani, mintegy 330 megawatt helyett, ennek alapján volt feltételezhető az e nyári tender.

Kérdéses az is, hogy miért éppen a szélenergiát emelné ki a kormány egy kapacitás-tenderen. Szakmai vélemények szerint célszerűbb lenne megújuló-energia portfólióban kezelni, s így megfogalmazni a terület új stratégiáját. „Előbb tehát látni kellene a hosszú távon is érvényes szabályozási, támogatási környezetet, meghatározni az új NCST-t, ennek részeként eldönteni, milyen megújuló energiahordozóra milyen súly jusson az ország áramellátásában, s csak ezt követően kiírni bármilyen, zöld tendert” – mondták lapunknak. Így lehet elején venni annak, hogy úgy induljon el egy beruházás, hogy mire átadják, már egészen más a szabályozási környezet. Tavaly a 329,3 megawattnyi beépített szélenergia kapacitások az összes 3,2 százalékát adták a Mavir Zrt. adatai szerint, az ország áramtermeléséből 1,76 százalék erejéig vették ki a részüket.

Piszkos pénz tiszta energiából

Az olasz maffia szélfarmokba fektetve mossa tisztára a pénzét, ráadásul így uniós támogatásokhoz is hozzájut, számol be a globalpost.com az Europol jelentéséről. Eszerint az olasz maffiát minden érdekli, ami megújuló, de főként a szél. Hiába a válság, 2012-ben több szél- és napenergia kapacitás létesült Olaszországban, mint egy évvel korábban, ezzel mellesleg 5000 új munkahely is létesült. A boomot a zöldáram termelés után járó támogatás ösztönözte Andrea Gilardoni, a milánói Bocconi egyetem közgazdásza szerint.

Tavaly az olasz rendőrség 350 millió euró értékben foglalta le az egyik legnagyobb európai szélpark, a dél-olaszországi Crotone eszközeit, mert az kapcsolatban állt a kalábriai N'drangheta bűnszövetkezettel.

Tavaly az olasz rendőrség 350 millió euró értékben foglalta le az egyik legnagyobb európai szélpark, a dél-olaszországi Crotone eszközeit, mert az kapcsolatban állt a kalábriai N'drangheta bűnszövetkezettel.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.