BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Születik a Déli Áramlat

A tervek szerint ma kora délután írják alá a Déli Áramlat-gázvezeték magyarországi szakaszára vonatkozó végleges beruházási döntést. A több országot érintő projekt egészére november közepén nyomják rá a pecsétet. A rivális Nabucco biztos saját helyzeti előnyében.

Információink szerint a magyar-orosz Déli Áramlat Zrt. ma kora délutáni közgyűlésén születik meg a végső döntés az orosz gáz európai exportját célzó gázvezeték magyarországi szakaszáról. Szentesítik azt is, hogy a zrt.-ben magyar részről az MVM Zrt. lesz a Gazprom partnere az MFB Nyrt. helyett, és – korábbi értesülésünknek megfelelően – az orosz társaság lemondhat a vállalkozásban lévő elővásárlási jogáról.

Az aláírásra tegnap már Magyarországra érkezett Szerbiából Leonyid Csugunov, a projekt egészének vezetője, aki hétfőn részt vett a vezeték szerbiai szakaszára vonatkozó döntés aláírásán. Nála azonban magasabb szintről is fogják képviselni Gazpromot a budapesti ceremónián, amely egyébként rövidnek ígérkezik, mert Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke október 10-i, budapesti látogatásán már minden lényeges kérdésben megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A Déli Áramlat oroszországi, illetve az egyesített orosz gázvezetékrendszerbe érkező gázt juttatná egy fekete-tengeri szakasz után Európába Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriáig, illetve Bulgáriából egy Görögországon keresztüli ágon Olaszországig. A nyomvonal mentén számos leágazás is létesülhet. Mielőbb meg kell születnie az összes érintett országban a szerbiaihoz és a magyarországihoz hasonló elhatározásnak, mert november 15-ig a projekt egészéréről is meg kell hozni a végső döntést, decemberben pedig az építkezést is el kell indítani Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi utasítása szerint.

A vezeték fő szakaszának éves kapacitása 63 milliárd köbméter lenne. A beruházás Magyarországon egyrészt azt a változást hozná, hogy az orosz gázt nem a meglévő, Ukrajna felőli importvezetéken kapnánk, hanem a Szerbia felől beléptetendő új csövön. Ez az eddigihez képest annyival ígér stabilabb gázimportot, amennyire kockázatosnak minősíthető a jelenlegi, Ukrajnán keresztüli behozatal. A Szerbia felőli betáplálással csökkenhet, vagy le is állhat az Ukrajna felőli importunk, ami az e célt szolgáló infrastruktúra fölöslegessé válását, illetve az új létesítésének a gázárakban való megjelenését jelenti. Vállalati oldalon ez úgy jelenik meg, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. elesik bizonyos (jelentős) belföldi szállítástól és tranzittól, és gondoskodnia kell feladat nélkül maradó eszközeiről, a tőle elmaradó bevételek pedig a magyar-orosz társasághoz csoportosulnak át.

Magyarország azonban az orosztól eltérő gázforráshoz való hozzáférést is fontosnak tartja ellátása biztonsága érdekében. Az MVM ezért beszállt az azeri-görög-román részvételű AGRI gázvezetékprojektbe, az FGSZ Zrt.-n keresztül pedig részese a szintén azeri gázt remélő Nabucco konzorciumnak is. Kérdés viszont, hogy mennyire életszerű, ha Magyarországon, illetve a többi olyan országban, amely szintén több gáztranzitvezeték-tervet támogat, egyszerre több új óriásvezeték is épüljön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.