BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarol a fiatal GazUkraina

Fiktív és inaktív vállalatok is tagjai annak a szénhidrogén-ipari vállalatnak, amely rövid idő alatt az ukrán LNG-piac felét és számos állami megbízást szerzett meg. A GazUkraina-2009-től az ukrán parlamentbe és az állami gázvállalathoz, a Naftogazhoz is vezetnek szálak

Egy titokzatos, fiatal ukrán olajvállalat előretöréséről és ennek lehetséges hátteréről számol be a Forbes Ukraine decemberi számában. A harkovi GazUkraina-2009 csoport 2008-ban jött létre, mindössze 8000 dollárnyi alaptőkével, az elmúlt két évben mégis nehézsúlyú szereplőjévé tudott válni az ukrán olaj- és gázpiacnak. A nevüket elhallgató kormányforrásokra hivatkozó cikk szerint a vállalatcsoport százezer tonnás nagyságrendben importál kőolajszármazékokat és rendre nyeri az állam által meghirdetett cseppfolyósított földgáz (LNG) árveréseket, de a nyílt beszerzési tendereket is. A Forbes azt gyanítja, hogy a csoporthoz köze lehet Artem Psonka parlamenti képviselőnek, az ukrán főügyész fiának. Felteszi azt is, hogy a Naftogaz állami gázvállalatnál és annak leányvállalatánál magas pozíciót betöltő Szerhij és Olekszandr Kacuba testvérpár pedig pályázati információkat adhatott át a GazUkraina-2009-nek. Psonka és Szerhij Kacuba azonban nem nyilatkozott ez ügyben a lapnak, de a képviselő egy másik újságnak elmondta, hogy a Forbes cikke „nem tartalmaz egyetlen tényt sem”, és hogy a közte és a cégcsoport közti kapcsolat feltételezése „hiba”.
A gazdasági magazin azt is állítja, hogy a GazUkraina-2009 nem fizetett be egy 400 ezer tonna LNG eladásából származó bevétele utáni adókat. A gázt 2012 eleje óta értékesítette az ukrán piacon, összesen valamivel többet, mint az ország importjának negyede. Emellett a cikk szerint az ukrán LNG piac fele már a céghez tartozik, de a GazUkraina-2009 az idén májustól októberig jelentős mennyiségű kőolajszármazékokat is importált, előfordult, hogy egy hónapban akár 40 ezer tonnát is.
A csoportot feltehetően több, mint 50 vállalat alkotja, és 2011 óta 262 millió dollár összértékben nyert állami pályázatokat. Ezen felül tulajdonol egy bankot, egy biztosítási céget, 150 benzinkutat és tavaly 104 millió dolláros bevételre tett szert.
A csoport vezetője valószínűleg a mindössze 27 éves és igen tehetségesnek tartott Szerhij Kurcsenko, akit szintén nem sikerült elérnie a cikkíróknak. A tagvállalatok közül sokat azért alapítottak, hogy részt vehessenek egyes nyílt tendereken, ahol gyakran éppen ezek a cégek voltak az egyetlen pályázók. Három társaság pedig azért dolgozott össze, hogy egyikük csődöt jelentve elkerülhesse 1,2 millió dollárnyi adó befizetését, írja a Forbes, bírósági határozatra hivatkozva. Szerinte már összesen 50 darab, a csoport cégeinek valamelyikét érintő bírósági ítélet létezik, a legtöbb ügy pedig adócsalással kapcsolatos. De a dokumentumokban hivatkoznak fiktív és inaktív vállalkozásokra, vagy a bejegyzett cégszékhelyen nem található gazdasági szervezetre.

A Krímbe költöztek

2011 tavaszán számos tag telepítette át székhelyét Harkovból a Krími Autonóm Köztársaságba. A Kacuba testvérek egyébként Harkovből származnak és – szintén a Forbes szerint – gyaníthatóan a Naftogaz és egyik leányvállalata által kiírt pályázatok elbírálásánál közbenjártak a GazUkraina-2009 érdekében. Olekszander 2010 óta a Chornomornaftogaz gazdasági igazgató-helyettese volt, mielőtt bátyja bekerült volna a parlamentbe. Akkor az ő korábbi vezérigazgató-helyettesi posztjára lépett a Naftogaznál.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.