BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törökország a Gazpromnak: köszönjük, már nem kérjük

A Botas török állami gázcsővezeték-üzemeltető cég arról tájékoztatta a Gazpromot, hogy az év végével megszűnteti az orosz energiaóriással hosszú ideje érvényben levő és decemberben lejáró szerződését.

E szerződés keretében Törökország nyugati útvonalon keresztül földgázt importált az észak-nyugati régiói és a 15 millió lakosú Isztambul részére. "Oroszország elmulasztotta azoknak a lépéseknek a megtételét, amelyek kielégítenék a török felet. Ezért a Botas hivatalosan tájékoztatta Oroszországot arról, hogy nem hosszabbítja meg a szerződést" - idézte az a RIA Novosztyi a török energiaügyi minisztériumot.

Törökország 20 százalékos árengedmény megadását sürgette a Gazpromnál. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter már hivatalosan jelezte, Törökország úgy döntött, nem fogja meghosszabbítani Moszkvával a 25 éven át érvényben volt és decemberben lejáró szerződést.,

Oroszország közvetlenül a Fekete-tenger fenekén át húzódó Kék Áramlaton keresztül is szállít földgázt Törökországnak. Tavaly 18 milliárd köbméter földgázt szállított Ankarának, ami Törökország teljes belföldi gázfogyasztásának mintegy 60 százaléka. 

Törökország a szerződés alapján évente maximum 30 milliárd köbméter orosz földgáz átvételét vállalta, de az utóbbi időben egyre kisebb mennyiséget vesz át. A Gazprom szerint tavaly 18 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországnak. Idén az illetékesek szerint a szerződött mennyiség több mint 75 százalékát veszik át azért, hogy ne kelljen kötbért fizetniük. Az utóbbi 29 hónapban 39 százalékkal drágult az orosz földgáz ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.