BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább zuhanhat a benzin ára

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében legalább 10 forint, míg a gázolaj esetében 1-3 forint árcsökkenést indokolnak 29-én, hétfőn. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 414, a gázolajé 432 forint lehet október 31-én, szerdán – írják a GKI Energiakutató elemzői.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentősen tovább csökkent, átlagosan 8,7 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára ezzel szemben csak mérsékeltebb, heti átlagban 2,9 százalékos csökkenést mutat. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,3 százalékkal gyengült – foglalják össze a piaci folyamatokat a GKI Energiakutató elemzői. „A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 7,5 százalékos, míg a gázolaj esetében 1,6 százalékos csökkenést mutatnak” – teszik hozzá.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a benzin esetében legalább 10 forint, míg a gázolaj esetében 1-3 forint árcsökkenést indokolnak 29-én, hétfőn – olvasható az elemzésben. A GKI Energiakutató szerint így a benzin kiskereskedelmi átlagára 414, a gázolajé 432 forint lehet október 31-én, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 6,5, a gázolaj kb. 9,5 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest kb. 5 százalékkal kevesebb benzint és kb. 7,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni – jegyzik meg a kutatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.