BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb fejlemények az gázszállítással kapcsolatban

Türkmenisztán szombaton felújította az Oroszországba irányuló gázszállítást - közölték az Interfax hírügynökséggel a Turkmengaz állami konszernhez közelálló források.

A szállítások áprilisban szakadtak meg, egy a Közép-Ázsia-Központ gázvezeték türkmenisztáni szakaszán bekövetkezett kisebb robbanás ürügyén. A keletkezett károkat napok alatt kijavították, de akkor kiderült, hogy a Gazprom 95 százalékkal csökkentette az átvételt, majd a türkmén fél végleg leállította a szállítást. A Gazprom akkori döntésének oka az volt, hogy korábban igen magas - közel európai - árra szerződött Türkmenisztánnal, de közben csökkent a földgáz ára és az európai fogyasztás is.

Oroszország korábban teljes egészében átvette a türkmenisztáni gázból azt a mennyiséget, amelyet a legnagyobb közép-ázsiai gázkitermelő exportra szánt, méghozzá igen olcsó áron. Ezzel a Gazprom több legyet ütött egy csapásra: haszonnal adta tovább a türkmenisztáni földgázt, s megakadályozta, hogy a volt szovjet köztársaság máshová is szállítson, például hogy elkötelezze magát a tervezett Nabucco vezeték mellett, amely a térségből Oroszország elkerülésével szállítana gázt Európába. 

Türkmenisztán azonban már április előtt hozzálátott a gázexport irányainak diverzifikálásához: január elején helyezték üzembe a Türkmenisztán-Irán gázvezeték második csövét, így ezen a vezetéken Asgabat már évi 20 milliárd köbméter gázt áramoltat majd Iránba; decemberben nyitották meg igen ünnepélyes külsőségek között a Türkmenisztán-Kína vezetéket, amely kínai hitel igénybe vételével épült, s amelyen a 30 évre kötött szerződés értelmében Türkmenisztán évi 40 milliárd köbméter földgázt szállít Kínába. 

Az orosz-türkmén gázszállítások felújításáról folyamatosak voltak a tárgyalások, s egyre magasabb beosztású orosz tisztségviselők tárgyaltak Asgabatban. A Gazprom célja az volt, hogy vagy az árat csökkentsék, vagy az átvett mennyiséget. Számos derűlátó, nyilatkozat után végül Dmitrij Medvegyev orosz államfő nemrég tett asgabati látogatásán született megállapodás: amennyire tudható, Oroszország európai áron, de a korábbinál csekélyebb mennyiséget, több mint 50 milliárd köbméter helyett évi 30 milliárd köbmétert vásárol. 

A Nabucco vonatkozásában Asgabat még nem vállalt egyértelmű kötelezettséget, de Annamamed Mamedov, Türkmenisztán bakui nagykövete éppen pénteken szögezte le egy sajtóértekezleten: országa számos energiahordozó-szállítási lehetőség, ezen belül a Nabucco gázvezeték-projekt iránt is érdeklődik, mert fő prioritása továbbra is az export diverzifikálása, de energiahordozóit a határon adja el. 

Türkmenisztán Oroszország legnagyobb közép-ázsiai gázszállítója, és a volt szovjet tagköztársaságok közül Oroszország után a legnagyobb gázvagyonnal rendelkezik. Ezt maga több mint 20 ezer milliárd köbméterre becsüli, de szakértők kétlik az adatot. Saját adatai szerint 2009-re 75 milliárd köbméter kitermelését és 51 milliárd köbméter oroszországi exportját tervezte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.