BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlnek a férgek: Zuckerberg Facebook oldalát is feltörték

Dőlnek a vírusok, férgek, az őket terjesztő spam. Az idei első negyedévben könyvelte el az ötvenmilliomodik mintát kártevő-nyilvántartásában a nemzetközileg ismert IT-biztonsági laboratórium, az AV-Test – olvasható a VirusBuster negyedéves jelentésében.

A nevezetes szám egy PDF file-nak jutott, amely az Adobe Reader egy sérülékenységét kiaknázva próbálja megfertőzni a Windows gépeket. A kártevő nyilvántartásba vétele újabb jele annak, hogy a számítógépes bűnözők fő célpontját már nem az operációs rendszerek vagy a böngészők, hanem a különböző cégektől származó alkalmazások jelentik. Az Adobe Reader mellett leggyakrabban a Flash plugineket és a Javát támadják.

És miközben szaporodnak és terjednek a mind kifinomultabb kártevők, a számítógépes bűnözők nemcsak a technológiát fejlesztik, hanem újabb és újabb trükkökkel állnak elő. Kreativitásukat sarkallja, hogy egy-egy ötletből – de akár csak egy botnet üzemeltetéséből – rengeteg pénzt zsebelhetnek be.

Egy amerikai férfi például közel 8 millió dollárra tett szert számítógépes csalásból. A 37 éves Asu Pala és társai olyan szoftverrel fertőzték meg áldozataik gépét, amely észrevétlenül többletdíjas telefonszámokat tárcsázott. A szoftverfejlesztőket Pala alkalmazta, majd a tesztelt programot kiosztotta bandája tagjainak. A beprogramozott telefonszámokat természetesen a csoport bérelte – érdekes módon németországi szolgáltatóktól. Valahányszor valamelyik számra hívás érkezett, a bandának pénz ütötte a markát. Pala ily módon 2003 és 2007 között összesen 7,94 millió dollárt zsebelt be.

Az idei év első hónapjai többszörösen felhívták a figyelmet arra: senki nincs biztonságban. Saját közösségi portálján lett hackerek áldozata Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója. Ismeretlenek betörtek az ifjú milliárdos Facebook lapjára, s oda saját üzenetüket tették ki. Eszerint a Facebooknak lehetővé kellene tennie, hogy a felhasználók „szociális módon” befektethessenek a cégbe, s ezzel kiváltsák a banki finanszírozást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.