BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágán vásárolt be a HP

Sokkolta befektetőit kedden közzétett gyorsjelentésével az amerikai Hewlett-Packard, amely majd 9 milliárd dollárral többet fizetett egy tavaly felvásárolt cégért, mint amennyit az valójában ért

A világ egyik legnagyobb személyi-számítógépgyártójának számító HP már árbevétel soron is csalódást okozott, hiszen forgalma – szeptember végén zárult üzleti évének utolsó három hónapjában – 7 százalékkal 30 milliárd alá bukott, miközben a Bloomberg elemzői konszenzusa ennél 400 millió dollárral magasabb számot valószínűsített. Az igazi megrázkódtatást azonban nem ez, hanem a társaság hatalmas vesztesége jelentette a tulajdonosoknak: miközben 2011 hasonló időszakában minimális adózott nyereséget könyvelhetett el a HP, az idei utolsó negyedévben 6,7 milliárd dolláros veszteséget regisztráltak a cégnél.

Mindez azt is jelenti, hogy a társaság az üzleti év egészét soha nem látott hiánnyal zárta: bár az első félévben még pozitív szám szerepelt az adózott eredmény soron, a harmadik negyedévben mért majd 9 milliárdos, illetve a mostani 6,7 milliárdos mínusz eredményeként a tavalyi bő 7 milliárd dolláros profit 12,65 milliárdos veszteségbe fordult.

A befektetőket a cégvezetés gyenge teljesítményre adott magyarázata sem vidíthatta fel. A HP nem várt utolsó negyedéves veszteségét ugyanis egy hatalmas 8,8 milliárd dolláros leírás okozta, amire azért került sor, mert a vállalat túlbecsülte a tavaly megvásárolt Autonomy szoftverfejlesztő cég értékét. A brit társaságot tavaly augusztusban még a HP előző vezetése vette meg 10,3 milliárd dollárért, s bár Leo Apotheker akkori vezérigazgatót sokan támadták a magasnak vélt vételár miatt, a PC-gyártó nem állt el az akvizíciótól.

A most kiadott gyorsjelentéséhez csatolt közleményében ugyanakkor a HP jelenlegi vezetése jelezte: úgy ítélik meg, hogy a felvásárlás során az Autonomy egyes alkalmazottjai megvezették a társaságot, és a valósnál jobb színben tüntették fel a szoftvergyártót. A HP állítólag könyvelési csalásokat is feltárt a brit cégnél, s most azt állítják, hogy az utolsó negyedévben végrehajtott 8,8 milliárd dolláros leírásból 5 milliárd ezekkel magyarázható. Éppen ezért a HP vizsgálatot kezdeményezett az illetékes amerikai és brit hatóságoknál, sőt külföldi lapértesülések szerint a társaság állításait az FBI vizsgálja.

A vádakra természetesen szinte azonnal az Autonomy korábbi vezetése is reagált. Mike Lynch a szoftvergyártó alapítója illetve korábbi vezérigazgatója egy interjúban elmondta: több külső szakértő is alaposan átvilágította cégét, így véleménye szerint a HP egyszerűen a rosszul menedzselte a felvásárlást, és most ezt, illetve a cégvezetés egyéb hibáit próbálják a nyakukba varrni.

Mindenesetre úgy tűnik, a céget jelenleg irányító Meg Whitman (képünkön) eddigi fáradozásai nem hoztak sok eredményt: pedig a vezérigazgató pár hónapja még határozottan jelentette ki, hogy a HP meg fogja védeni az első helyét a személyi számítógépek területén. Ennek érdekében fokozza a kutatás-fejlesztésbe fektetett összegeket, és átalakítja a PC, nyomtató és nagyvállalati szolgáltatások üzletágát.

Évtizedes mélyponton az árfolyam

Tíz éve nem látott mélységbe zuhant a kedvezőtlen hírek hatására a HP-részvény árfolyama kedden a New York-i kereskedésben. A cég papírjai a gyorsjelentést követően 12 százalékkal értékelődtek le, és végül 11,71 dolláron zártak.

Ez már csak néhány százalékkal magasabb a dotcom-lufi kirobbanását követő 2002-es mélypontnál, 11 dollár alatt pedig utoljára 1994 nyarán járt a kurzus.

Nem tekinthető jó jelnek az sem, hogy a társaság piaci kapitalizációja az év eleje óta több mint felével, az elmúlt szűk két esztendőben pedig közel 80 százalékkal került lejjebb.

Ez már csak néhány százalékkal magasabb a dotcom-lufi kirobbanását követő 2002-es mélypontnál, 11 dollár alatt pedig utoljára 1994 nyarán járt a kurzus.

Nem tekinthető jó jelnek az sem, hogy a társaság piaci kapitalizációja az év eleje óta több mint felével, az elmúlt szűk két esztendőben pedig közel 80 százalékkal került lejjebb.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.