BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyezséget kötöttek a mobilcégek

A három hazai mobilszolgáltató több mint százmilliárd forintot fizet a frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbításáért. Míg a mobilszolgáltatók biztos működési környezetet nyertek a megegyezéssel, az államháztartás jókora egyszeri bevétellel gyarapodik

Több mint százmilliárd forintot fizet a három nagy hazai mobilszolgáltató a frekvenciahasználati jogosultságuk meghosszabbításáért. A megállapodással az NMHH várakozásai szerint újabb lendületet kaphat a mobil szélessávú lefedettség- és kapacitás bővítése, illetve a piaci verseny.
Stratégiai jelentőségűnek értékelte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatókkal pénteken megkötött megállapodást közleményében. Az egyezség szerint a következő közel egy évtizedre biztosít nyugodt működési környezetet az érintett három cégnek, a Magyar Telekomnak, a Telenornak és a Vodafone-nak. Mindhárom vállalat frekvenciahasználati jogosultsága az 1800 MHz-es tartományban eddig 2014. október 7-ig volt érvényes, míg a 900-as tartomány esetében a Vodafone-nak jövő októberben, a két másik cégnek pedig 2016. májusában járt volna le az engedélye. A megállapodás szerint a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságai egységesen 2022. április 7-ig, illetve 8-ig lesznek érvényben.
Míg a mobilszolgáltatók biztos működési környezetet nyertek a megegyezéssel, az államháztartás jókora egyszeri bevétellel gyarapodik, az NMHH közlése szerint a cégek által fizetett díj meghaladja majd a százmilliárd forintot. A Magyar Telekom és a Telenor esetében már azt is lehet tudni, hogy mennyibe került számukra a hosszabbítás. A Telekom a Budapesti Értéktőzsde honlapján azt közölte, hogy a hosszabbítás és harmonizáció egyszeri díja 38 milliárd forint. Azonban mivel a 2012-ben elnyert frekvenciablokkok használati jogosultság az eredeti 2027-es dátum helyett öt évvel korábban, 2022-ben megszűnik, a Magyar Telekomot ebből az összegből összesen 34 milliárd forintnyi fizetési kötelezettség terheli. A Telenor esetében a hosszabbítás ellenértéke nettó 27 milliárd forint, ez azonban nem tartalmazza azt az összeget, ami a tavaly elnyert sávok eredetihez képest rövidebb használata miatt visszajár a cégnek. Mindkét társaság spórol éves frekvencia kiadásain az egyezségnek köszönhetően, a Telekomnál 3,8 milliárd, míg a Telenornál 2 milliárd forintos lesz az évenkénti megtakarítás.
A frekvenciahasználati jogok meghosszabbítása és a lejárati időpontok harmonizálása az érintett szolgáltatók és az NMHH álláspontja szerint az eddiginél kiszámíthatóbb és átláthatóbb kereteket biztosít a hazai mobilpiac fejlődéséhez. A médiahatóság számára az is fontos cél volt, hogy ezekkel a megállapodásokkal újabb lendületet adjon a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítésének és ezáltal a piaci versenynek. Erre úgy tűnik, van esély, legalábbis erre utal Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatójának nyilatkozata. A cégvezető a megállapodás kapcsán elmondta, hogy így hosszú távra tudnak tervezni, további sokmilliárdos fejlesztésekkel bővíthetik hálózataikat és szolgáltatásaik körét. Az egyezség nyertesei az előfizetők lesznek, akik nagyobb lefedettséget, gyorsabb mobilnetet és több, innovatív szolgáltatást kapnak a jövőben.

Újabb frekvenciáért indulhat a küzdelem

Az NMHH és a mobilszolgáltatók között létrejött egyezség eredményeként megvalósult hatósági szerződésmódosítás megnyitotta az utat a digitális átállás – vagyis az analóg földfelszíni műsorszórás megszűnése – miatt felszabaduló 800 MHz-es frekvenciablokk értékesítése előtt. Az NMHH közlése alapján a hatóság arra készül, hogy még az idén elindítja ennek a frkevencia tartománynak az értékesítését. A 800 MHz-es sávban egyrészt kedvező fizikai tulajdonságai miatt költséghatékonyan lehet kiépíteni mobiltávközlési hálózatot kevésbé sűrűn lakott területeken is, másrészt itt is lehetőség van a legújabb, leggyorsabb mobilinternet technológia (4G vagy LTE) alkalmazására. A frekvenciasáv fontos szerepet játszhat abban is, hogy olyan területekre is eljuttassák a szélessávú internetet, ahol jelenleg még ilyen jellegű vezetékes szolgáltatás nem érhető el.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.