BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkül az üzleti szoftverek piaca

Az idei év első felében 179 milliárd dollár értékben adtak el üzleti szoftvert a világon, ami 5,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban – derül ki az IDC egyik legfrissebb elemzéséből.

A növekedés mértéke megközelítette az amerikai piackutató egész évre vonatkozó 5,7 százalékos előrejelzését. Az idei első félévi teljesítmény valamelyest meghaladja a tavalyi első félév 5,1 százalékos növekedését, ami a javulás jeleként is értelmezhető az eurózónában azt megelőzően tapasztalt bizonytalanságot követően. Az IDC várakozásai szerint a következő években is folytatódhat a pozitív szcenárió.

A szoftverek a mai gazdasági körülmények között még fontosabb szerepet töltenek be, segítségükkel lehet hozzáférni, menedzselni és megosztani az információkat, legyenek azok strukturáltak, vagy strukturálatlanok – vélik a piackutató elemzői.

A piac mindhárom elsődleges szegmensében, az alkalmazás szoftvereknél, az alkalmazásfejlesztőknél, valamint a rendszerinfrastruktúra szoftvereknél az idei első félévben 5-6 százalék közötti növekedés volt megfigyelhető. Közülük is a legjobban az alkalmazás szegmens teljesített 5,8 százalékos gyarapodással, a tartalom és a kollaborációs alkalmazások piacának köszönhetően. A kollaborációs piacon belül a vállalati közösségi hálózati megoldások 28,3 százalékkal teljesítették túl az egy évvel korábbi növekedést, és ezzel a teljes kollaborációs alkalmazás piac közel 13 százalékát képviselik már. Az utóbbi 5 évben ez a szegmens, amelyben olyan érett megoldások vannak, mint az elektronikus levelezés mégis tudott 10 százalékpontot javulni. A korábbi évekkel szemben az ügyfélkapcsolati menedzsment szoftverek(CRM) nem növekedtek, de nem is csökkentek, míg a tartalom applikációs megoldások iránt élénkült a kereslet.

Az alkalmazás szoftver piacon 1 százalékponttal 15 százalék közelébe erősítette vezető pozícióját a Microsoft, az ötösfogat tagja még az SAP, az Oracle, az IBM, és az Intuit.

Az alkalmazásfejlesztő szoftverek adják a teljes szoftverpiac 23,4 százalékát, ezek növekedése valamivel átlag alatt 5,1 százalékos volt. Ezen belül az integrációs és folyamatautomatizáló köztes szoftverek és a strukturált adatmenedzsment megoldások piaca 6 százalékot meghaladóan tudott bővülni az idei első félévben. Az előbbit az üzleti folyamat menedzsment, az utóbbit a relációs adatbázis menedzsment rendszerek piacának a 7 százalékos növekedése hajtotta, amit pedig a Big Data és az elemző szoftverek mind nagyobb mértékű használata fűt. Utóbbiak növekedése megközelíti a korábban említett vállalati közösségi szoftverekéét. Ami a szállítói oldalt illeti, ezt a piaci szegmenst az Oracle vezeti 23,1 százalékkal, őt követi az IBM, a Microsoft, az SAP, és a SAS. Az utóbbi kettő érte el a legnagyobb arányú növekedést, köszönhetően a relációs adatbázis-kezelő megoldásaiknak.

A rendszerinfrastruktúra szoftverek szegmensében, ami a teljes szoftverpiac további 23,4 százalékát adja a növekedés mértéke az idei első félévben 5,1 százalék volt. Ezen belül a rendszer szoftvereké több mint 8 százalékot bővült, köszönhetően a Windows 8-nak, valamint a Vmware és a Citrix felhő alapú megoldásainak. Ezen a piacon a szállítók között az éllovas a Microsoft 30,1 százalékos részesedéssel, a redmondi óriást követi még az első ötben az IBM, a Symantec, az EMC és a VMware.

Ami az egyes földrajzi területeket illeti üzleti szoftverek szempontjából a legnagyobb növekedést Latin Amerika és az USA tudta felmutatni, az előbbiben 8,6, az utóbbiban 7,9 százalék volt a bővülés mértéke, így az amerikai kontinens együttvéve 52,8 százalékos részesedésre tett szert. Ez egy százalékponttal jobb az egy évvel korábbinál. Nyugat-Európa a várakozásoknak megfelelően lassú növekedésbe kezdett, a piac bővülése 5,1 százalékos volt. Az ázsiai országokban, Japánt kivéve 6,6 százalék volt a javulás. Japánban viszont a jen leértékelése az egyébként a helyi valutában pozitív fejlődést, dollárban 9,2 százalékos visszaeséssé változtatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.