BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érkeznek az adatok: egyre nagyobb bajban a Facebook

Rekordmélységben zártak a Facebook-árfolyamok miután a Morgan Stanley, a cég részvényeinek fő kibocsátója csökkentette az árfolyamvárakozásokat azzal az indoklással, hogy a közösségi oldal szenved a hirdetések mobilos felhasználókhoz való eljuttatásával.

A részvények 1,8 százalékkal zuhanva 17,73 dolláron zártak New Yorkban, ez a legalacsonyabb ár amióta a cég május 17-én 38 dolláros árral tőzsdére lépett.

Scott Devitt, a Morgan Stanley elemzője szerint egyre többen használják a Facebookot okostelefonon és tableten, ám ezeket a felhasználókat kevesebb reklám éri el: az asztali gépes, laptopos platform harmincszor annyi reklámot tud egy főre vetítve eljuttatni az oldalra belépőknek, mint a mobilos "részleg". Az elemző szerint a következő 12 hónapban a részvények árfolyama a 32 dolláros árra kúszik vissza, ez jelentős vágás a korábbi 38 dolláros várakozáshoz képest.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a közösségi játékokat övező népszerűség csökkenőben van, ami szintén hat a Facebookra. A felhasználók egyre nagyobb számban váltanak mobiljátékokra, ezzel az Apple-t és a Google-t helyzetbe hozva.

Múlt héten az EMarketer Inc. is csökkentette a közösségi oldal reklámbevételi várakozásait. A cég úgy számol, a Facebook 5.04 milliárd dolláros bevételhez jut, ez kevesebb a korábbi 6.1 milliárdos várt adatnál. Szerintük a reklámbevételek növekedése 2012-ben 34 százalékra, 2013-ban 29 százalékra lassul a 2011-es 68 százalékos adatról.

Júliusban a Facebook 32 százalékos eladási árbevételnövekedést közölt a második negyedévre. Első negyedévben ez 45 százalék volt, 2011 végén pedig 55 százalék.

A Facebook a lefelé tartó árfolyamspirált több bejelentéssel is próbálja enyhíteni: közölték, hogy egy már ismert kétmilliárd dolláros adókötelezettséget nem részvényeladásból fedeznek majd, Mark Zuckerberg alapító bejelentette, hogy egy évig nem adja el a részvényeit, továbbá a cég a korábbinál négy nappal előbb engedi a munkavállalóinak a részvényeik eladását - november eleje helyett október végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.