BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Falat fejelt a Nokia

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártójaként számon tartott Nokia jelentős veszteségekről számolt be a második negyedévben.

Csökkenő árbevétel mellett veszteséggel zárta üzleti éve második negyedévét a Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója. A negyedévet 368 millió eurós nettó veszteséggel zárta a cég, egy évvel korábban még 227 millió euró volt a nyeresége. Üzemi vesztesége 487 millió euró lett az április elejétől június végéig tartó időszakban.

Árbevétele ugyanakkor 7 százalékkal, 9,28 milliárd euróra csökkent a tavalyi első negyedév 10,0 milliárd eurójáról. Az időszakban a korábbiakhoz képest jelentősen kevesebb, csupán 88,5 millió mobilkészüléket szállított ki, az egy évvel korábbi 111 millió, és az idei első negyedben elért 108,5 millió után.

Az okostelefonok piacát gyakorlatilag maga a Nokia alkotta meg, amikor 1996-ban piacra dobta első kommunikátorát, ám az elmúlt pár évben nem tudta felvenni a versenyt az Apple iPhone és a Research in Motion Blackberry készülésével. A finn gyártó most egy új stratégiával próbál a víz felett maradni: jövőre ugyanis olyan okostelefonokat dob a piacra, amelyeken a Microsoft Windows Phone 7-es szoftvere fut majd. A tesztmodelleket még idénre ígéri a gyártó. 

Az elemzők szerint a Nokia újjáéledése hosszú folyamat lesz. A Nokia most azt közölte, hogy felgyorsítja költségcsökkentési tervének végrehajtását és a korábban tervezett egymilliárd eurónál is többet akar megtakarítani 2013-ig. A cég - áprilisi bejelentése szerint - hétezer állást szűntet meg 2012 végéig, átszervezések és takarékossági intézkedések révén. A világ vezető mobilgyártója azt közölte, hogy elsősorban Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában kerül sor létszámleépítésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.