BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztés uniós támogatással, élesedik a FUTÁR-projekt

Új fejezet a budapesti utastájékoztatásban, folyamatos forgalmi felügyeletet nyújt a rendszer a BKK-nak.

Városszerte már egyre több megállóhelyen találkozhatunk a Budapesti Közlekedési Központ FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) projektjének keretében kihelyezett, a felszíni tömegközlekedési járatokról valós idejű információkat nyújtó kijelzőkkel és hangszórókkal.

Az integrált közösségi közlekedési informatikai rendszert a BKK a BKV közreműködésével az év végéig építi ki. A 6,7 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztés mintegy négymilliárd európai uniós támogatással valósul meg. A projekt keretében létrejövő rendszer teljes mértékben ki fogja majd váltani a főváros felszíni tömegközlekedésének eddigi korszerűtlen rendszereit. Ennek eredményeként a közlekedési cégek diszpécserközpontjában az eddigieknél hatékonyabban tudják majd biztosítani az egyenletes, menetrend szerinti járműkövetést, váratlan esemény bekövetkezte esetén pedig gyorsabban és eredményesebben tudnak majd beavatkozni.

Az utóbbi hetekben a megállóhelyeken egyelőre még fekete lepel alatt rejtőző, illetve a nemrégiben üzembe állított járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útiránya, indulási ideje mellett valós idejű információkat szolgáltatnak nem csak a járatok közlekedéséről, de egy esetleges forgalmi változásról is. A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján majdnem pontosan képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindezek az információk a rendszer teljes elkészülte után 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobil eszközökön, valamint internetes felületeken is elérhetővé válnak.

A FUTÁR műholdas rendszere ugyanis folyamatos, 24 órás forgalmi felügyeletet nyújt a megrendelő BKK-nak. A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik majd a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni közlekedést, vagy sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén. A projekt leglátványosabb elemei a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések, melyekből városszerte 263-at telepítenek.

A FUTÁR projekt fővállalkozója a Synergon Integrator Kft., a rendszer lelkét képező szoftverrendszert szállító alvállalkozója, a szerte a világban hasonló rendszereket bevezető német IVU.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.