BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazai pályán támadja a BlackBerry gyártóját a Nokia

Az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is bíróságon támadja szabadalmi jogainak megsértése miatt a finn Nokia a BlackBerry márkát jegyző kanadai Researh In Motiont (RIM).

A világ egykori legnagyobb mobiltelefon-gyártója a perekkel azt szeretné elérni, hogy a tiltsák be konkurense termékeinek értékesítését az érintett országokban, s szakértők szerint a finn társaságnak esélye is van sikerre vinni a jogi ügyeket, amennyiben a RIM nem állapodik meg velük peren kívül.

Az elemzők Nokia szempontjából kedvező prognózisukat egy közelmúltban született döntésre alapozzák. A napokban ugyanis a svéd kereskedelmi kamara, mint választott bíróság a két társaság vitájában úgy foglalt állást, hogy a RIM jogtalanul használja készülékeiben a telefonokat a wi-fi hálózatokkal összekötő WLAN technológiát, ami a finn gyártó fejlesztése. Mindez azt jelenti, hogy a kanadai társaság vagy licencdíjat fizet a jövőben a Nokiának minden Svédországban eladott készüléke után, vagy egyszerűen nem értékesítheti termékit az országban.

Az elmarasztaló ítélet kifejezetten rosszkor érkezett a RIM szempontjából, a vállalat ugyanis nagyjából hároméves mélyrepülése – legalábbis ami a részvények tőzsdei jegyzését illeti – az elmúlt hetekben megállni látszott. A cég értéke 2009 júniusa és 2012 szeptembere között bő 90 százalékkal csökkent, az elmúlt két hónapban azonban az árfolyam a duplájára emelkedett. A bíróság döntése ugyanakkor megszakította ezt a kedvező trendet.

Szakértők szerint nem csak emiatt valószínűsíthető, hogy a két vállalat viszonylag rövid időn belül peren kívül megegyezik, hiszen mind a RIM, mind a Nokia érdekei ezt diktálják. A kanadai társaság szempontjából azért lenne előnyös mielőbb egyezségre jutni, mert a cég 2013 elején kívánja piacra dobni új termékét, a pereskedés pedig nem különösebben jó reklám, míg a Nokia a jövőben komolyan építene licencbevételeire.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.