BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: a Vodafone megkötötte a 130 milliárd dolláros üzletet

Hivatalosan is bejelentették, hogy a Vodafone eladta a Verizon Wirelessben lévő 45 százalékos részesedését. A vevő Verizon Communication összesen 130 milliárd dollárt fizet az üzletrészért, ebből közel 60 milliárd dollárt készpénzben.

Sikerült megállapodnia a Vodafone-nak és a Verizonnak, így az előfizetők számát tekintve a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának számító cég kivonul az amerikai piacról. A 130 milliárd dolláros ügylet az utóbbi évek legnagyobb tranzakciója a távközlési iparban, legutóbb 2000-ben került sor hasonló volumenű megállapodásra, akkor a Vodafone a Mannesmann AG-t vette meg.

A Vodafone honlapján közzétett hivatalos tájékoztató szerint a 130 milliárd dollárból 58,9 milliárdot készpénzben fizet ki a Verizon Wirelessben lévő 45 százalékos részesedésért a Verizon. További 60,2 milliárd dollár értékben Verizon részvényekhez jut a Vodafone, további 3,5 milliárd dollár a Vodafone Italy-ban lévő Verizon részesedés értéke, illetve kötvény és hitelátvállalás formájában is fizet a vevő. A tranzakciót, ha minden rendben megy 2014 első negyedévében zárhatják le.

A Vodafone közleménye szerint a cég részvényesei összesen 84 milliárd dollárral gyarapodnak majd az ügylet révén. A jelentős mennyiségű készpénz lehetőséget teremt a cégnek, hogy a mobilszolgáltatás mellett más szegmensekben is erősítse pozícióját, így például jól jön a Kabel Deutschland 7,7 milliárd euróért történő megvásárlásához is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.