BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HP: fontosak a szoftverek

Komoly szerepet kapnak a jövőben a HP növekedési stratégiájában a szolgáltatások és – az Autonomy-fiaskó ellenére – a szoftverek is

Új tevékenységek állíthatják ismét növekedési pályára a világ egyik legnagyobb PC-gyártójának számító amerikai Hewlett-Packardot (HP) – közölte Meg Whitman a társaság vezérigazgatója a cég Frankfurtban rendezett konferenciáján. A szeptember végén zárult üzleti évben még mindig a hagyományos üzletágak, a személyi számítógép, illetve a nyomtató divízió adták a HP – egyébként 5 százalékkal csökkenő – árbevételének több mint felét.

A szoftverek a 120 milliárd dolláros forgalomhoz mindössze 4 milliárd dollárral járultak hozzá, és bár a szolgáltatások részesedése folyamatosan nő, az előző üzleti évben ebben a szegmensben is visszaesett némileg a társaság értékesítése.

A HP nem véletlenül fordult az új üzletágak irányába, a hagyományos divíziók ugyanis már nem képesek biztosítani a kellő növekedést a cég számára. A globális PC piac a legfrissebb előrejelzések szerint nagyjából egy évtizednyi dinamikus bővülés után az idén először szűkülhet, ráadásul a HP eladásai a szegmensre jellemző átlagnál is nagyobb mértékben esnek, aminek eredményeként az amerikai vállalat hét év után minden bizonnyal még az idén elveszíti globális vezető pozícióját a személyi számítógép szektorban.

Meg Whitman elmondta: bár a súlya miatt a hardverértékesítés továbbra is a főtevékenység marad a HP-nél, a jövőben a növekedést más területektől várják. A vállalat felismerte, hogy a felhasználóknak komplex megoldásokra szükségük, így a HP is erre mozdul el. Ennek eredményeként a cég stratégiájában a következő években nagyon komoly szerepet kap a szoftverfejlesztés és -értékesítés, a felhőalapú szolgáltatások, valamint az IT-biztonság.

Meg Whitman hangsúlyozta: a HP szoftver divízió melletti elkötelezettségét az elmúlt hetek eseményei sem törték meg. Bár a cég egyetlen jelentős növekedést felmutató üzletága épp a szoftvereké volt, a közelmúlt legnagyobb fiaskója is ehhez a területhez köthető. A HP ugyanis a negyedik negyedéves gyorsjelentésével egy időben közölte, hogy a cég előző vezetése túlbecsülte a tavaly megvásárolt Autonomy szoftverfejlesztő cég értékét.

A brit társaságot tavaly augusztusban 10,3 milliárd dollárért szerezték meg, a vállalat azonban most alig másfél milliárd dollárt ér, így a HP 8,8 milliárd dolláros leírásra kényszerült. Az eset kapcsán a vezérigazgató Frankfurtban elmondta: a HP továbbra is bízik az Autonomy vezető technológiájában, amely meghatározó szerepet kapott a csoport stratégiájában.

A társaság ugyanakkor nem kizárólag a szoftverekre koncentrál, a vállalati termékekre, így a szerverek és tárolókra is nagy hangsúlyt fektetnek.
A cég Frankfurtban bemutatta ezen üzletág legújabb termékeit is, amelyekhez szintén komoly reményeket fűznek. David Scott, a HP adattárolási üzletágért felelős ügyvezetője és alelnöke elmondta: a HP új termékei egy középkategóriás készülék áráért kínálnak olyan funkcionalitást, amire korábban csak a legnagyobb rendszerek voltak képesek, ez pedig egy 11 milliárd dolláros piacot nyit meg a vállalat előtt.

Kilőtt a HP

Bár a HP vezetője frankfurti beszédében úgy értékelte vezérigazgatói székben eltöltött eddigi bő egy évét, hogy kihívások mellett sikerekből is kijutott a vállalatnak, a cég részvényárfolyamának alakulása ezt nem igazán támasztotta alá. A cég papírjainak jegyzése november közepén évtizedes mélypontra bukott, ami azt is jelenti, hogy Meg Whitman színre lépése óta a társaság értéke közel felével csökkent.

A mostani bejelentéseket azonban alapvetően pozitívan fogadták a befektetők: a HP kedden 5 százalékkal erősödött, amivel a New York-i tőzsde egyik legjobban teljesítő részvénye volt.

A mostani bejelentéseket azonban alapvetően pozitívan fogadták a befektetők: a HP kedden 5 százalékkal erősödött, amivel a New York-i tőzsde egyik legjobban teljesítő részvénye volt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.