BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Immobil helyzetben az állami mobilcég

Egy ideiglenes intézkedéssel született bírósági tilalom miatt egyelőre nem indulhat be az MPVI szolgáltatása.

Nem veheti használatba frekvenciáit az állami mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt., egy hétfői bírósági döntés értelmében – írja a Népszabadság.

 A Magyar Posta, az MFB-Invest és az MVM konzorciumaként megalakuló cég így érdemi munkát nem végezhet, a mobilcég indulása pedig további hetekkel csúszhat.

A Fővárosi Bíróság egy hétfőn tartott tárgyaláson ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az MPVI Mobil Zrt. „a 900 MHz-es frekvencia-árverés eredményeként született határozatból eredő jogait gyakorolja, mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatók végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme jogerősen elbírálásra nem kerül” - írja a Népszabadság.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem jogosult sem az elnyert frekvenciák használatára, sem pedig a jelenlegi mobilcégektől belföldi roamingszolgáltatás igénybevételére.

Az állami konzorcium idén tavasszal, az NMHH árverésén verseny nélkül, minimumárért hozta el a frekvenciacsomagot, és ebben az eljárásban arra is jogosultságot nyert, hogy saját hálózata kiépítéséig a jelenlegi szolgáltatókét vegye igénybe.


Az árverés végeredményét a Magyar Telekom és Telenor is megtámadta, mondván, az eljárás szabályai ellentétesek voltak hatályos jogszabályokkal, s uniós szabályokat is sért a végeredmény. A kereset beadásakor kérték a bíróságtól, hogy függessze fel az árverés végrehajtását. E kérést a bíróság első fokon elutasította, az NMHH ezt követően kiadta a cégnek a frekvenciahasználati engedélyt, a szolgáltatók pedig fellebbeztek.

Most azonban a bíróság a szolgáltatók és az NMHH közti perben döntött úgy, hogy az állami cég nem gyakorolhatja a nyertes jogait, és nem használhatja az elnyert frekvenciáit.

A bíróság szerint az ideiglenes intézkedés elrendelése azért indokolt, mert a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmek elbírálásáig függő jogi helyzet áll fenn, hiszen az ítélőtábla dönthet úgy, hogy a határozat végrehajtását felfüggeszti. – Ez pedig azt jelenti, hogy a jogerős döntésig nem érvényes az NMHH által kiadott frekvenciahasználati engedély sem – vélekednek a távközlésben jártas jogászok.

Az ideiglenes intézkedés ellen az állami cég fellebbezhet, de erről az eljárási határidők ismeretében a bíróság a következő tárgyalási nap, július kilencedike előtt aligha dönthet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.