BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kivásárolja a Siemenst a Nokia - Szárnyal az árfolyam

Végetér a Siemens és a Nokia közös története a Nokia Siemens Networks nevű vállalkozásban, a finn cég ugyanis 1,7 milliárd eurós ügylet keretében megveszi a német társaság 50 százalékos tulajdonrészét. A tranzakciót várhatóan a harmadik negyedévben zárják le.

Hat éves együttműködésnek vet véget a Nokia döntése, amelynek értelmében megvásárolja a Siemens 50 százalékos tulajdonrészét a Nokia Siemens Networks-ben (NSN). A két vállalat még 2007-ben hozta létre távközlési hálózati berendezések fejlesztésével, forgalmazásával foglalkozó közös cégüket, amely az elmúlt években meghatározó szereplőjévé vált az iparágnak.

Az 1,7 milliárd eurós ügyletet a tervek szerint a harmadik negyedévben zárják majd le. A megállapodás szerint a Nokia 1,2 milliárd eurót fizet ki a Siemensnek, míg a fennmaradó részt fedezeti kölcsönként kapja a finn társaság az ügylet lezárását követő egy évre. Az NSN központja továbbra is a finnországi Espoo-ban lesz, és a cégvezető személye sem változik, Rajeev Suri marad.

Az ügylet kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a korábban a mobiltelefon piacot uraló Nokia az okostelefonok térhódításával lépéshátrányba került az Apple-el, illetve a Samsunggal szemben. A társaság ugyan új készülékeivel és a Microsofttal kötött stratégiai szövetséggel igyekszik erősíteni piaci pozícióit, azonban az értékesítési adatokban ez a törekvés még nem igazán látszik. Az NSN-nek köszönhetően azonban egy újra nyereséget termelő és a mobiltelefon értékesítéstől viszonylag független üzletágat irányíthat egyedül a cég, ami a fennmaradás egyik fontos eszköze lehet.

A Nokia árfolyama több mint 7 százalékot emelkedett a hír hatására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.