BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárult a Yahoo-botrány, lemondott a vezér

Tíz nappal az önéletrajz-csalási botrány kirobbanása után Scott Thompson lemondott a Yahoo vezérigazgatói posztjáról, az ügyet elindító nagybefektető, Daniel Loeb pedig megszerezte a kívánt helyeket az igazgatótanácsban.

Scott Thompson négy hónappal a kinevezése után kényszerült távozásra azért, mert Loeb kiderítette, hogy a tőzsdefelügyelethez is benyújtott önéletrajzában hamisan állította, hogy informatikusi diplomával rendelkezik. A Yahoo eleinte tévedésnek minősítette az esetet, miután azonban a média kiderítette, hogy Thompson már az előző, PayPal-vezéri állásánál is ezt az önéletrajzot használta, beismerte a súlyos tévedést.

A vezér sorsa még ezután is bizonytalan volt, mivel beismerő nyilatkozatában nem tett említést a lemondásáról és nem indokolta meg a valótlan adatok feltüntetését. Daniel Loeb, a Third Point LLC. befektetési alap vezetője ekkor közölte, hogy bíróság előtt követeli Thompson lemondatását és egyúttal hozzáférést kér minden, a vezér kinevezését érintő dokumentumhoz és a Thompson színre lépését követően kinevezett igazgatótanácsi tagok hátteréhez kapcsolódó információhoz. Loeb erő-pozícióját tovább erősítette, hogy az igazgatótanács egyik tagjáról hamarosan kiderült, hogy egy egyetemi szakirányt hamisan egyetemi végzettségként tüntetett fel az önéletrajzában. Patti Hart távozásra kényszerült az ügy miatt, most pedig az eddig a székéhez ragaszkodó vezér is elhagyja a Yahoo-t.

A vállalat nem adott hivatalos magyarázatot a váltásra, annyit azonban közölt, hogy ideiglenesen Ross Levinsohn globális médiaügyekért felelős vezető veszi át a vezérigazgató tisztséget, a Third Point LLC pedig három helyet kap az igazgatótanácsban, közötte egyet személyese Daniel Loeb foglalhat el. "Ez nagy győzelem a Third Point számára, megerősíti azt az állítást, miszerint a jelenlegi igazgatótanács működésképtelen, ezzel a cég tovább növelheti befolyását a Yahoo-ban" – kommentálta a történteket a Reutersnek Colin Gillis, a BCG elemzője. Loebnak egyébként nem ez az első "skalpja" a Yahoo-nál, hiszen részben neki köszönhető a társalapító Jerry Yang távozása a vezérigazgatói székből és ő mozdította el Roy Bostock korábbi igazgatót is.

A Yahoo előtt komoly kihívások állnak, hiszen a display alapú reklámok háttérbe szorulásával a vállalat egyre kevésbé tudja kihasználni azt a tényt, hogy portáljai, így a Yahoo News vagy a Yahoo Sports továbbra is a legnépszerűbb weboldalak közé tartoznak. Ilyen szempontból az ideiglenes vezér előrelépést hozhat, hiszen a médiaveterán Ross Levinsohn korábban a News Corporation digitális médiarészlegének vezetőjeként levezényelte a MySpace megvásárlását. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint Levinsohnt tiszteli a szakma a Szilícium-völgyben és a Madison Avenue-n is
 a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.