BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mini-bázisállomások otthonra

Mostantól a cégek után a lakossági előfizetők számára is elérhetővé teszi a femtocellákat a Vodafone Magyarország.

 „A Vodafone vállalati és lakossági mini-bázisállomásai éppen azokra a területekre nyújtanak megoldást, ahol a központi hálózati fejlesztések ellenére sem lehet megfelelő beltéri lefedettséget elérni, legyen szó egy különösen mélyen fekvő garázsról vagy akár borospincéről” – emelte ki a hét eleji bejelentés kapcsán Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. A mini-bázisállomást az elektromos hálózathoz csatlakoztatást követően egy vezetékes internet-hozzáférést nyújtó routerhez kell csatlakoztatni, amely így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre.

Az eszköz hang- és adatkapcsolatra, beleértve a mobilinternetet is, egyaránt használható. Az így létrehozott 3G-s lefedettség hatósugara 30-40 méter. A hatósugarat a helyi adottságok – az épület szerkezeti elemei, a fal- és födémvastagság vagy a fémszerkezeti elemek – befolyásolhatják. A magáncélra használható készüléket 37990 forintért forgalmazza a szolgáltató.

A femtocella használatához az ügyfélnek Vodafone-előfizetéssel rendelkező 3G-képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil széles sávú modemmel kell rendelkeznie. A mini-bázisállomáson zajló forgalomra nincs külön díjszabás, az ügyfél az általa használt tarifacsomag szerint fizet az ezen bonyolított hívások után is.

Mint ismeretes, Magyarországon egyedül a Vodafone alkalmazza a szóban forgó technológiát, amelynek a bevezetését a közelmúltban elfogadott új frekvenciadíj-rendelet tette lehetővé. A régi díjrendeletben, amely bázisállomásonként rótta ki a díjat a szolgáltatókra, egy-egy ilyen eszköz után több mint 20 ezer forintot kellett volna fizetnie a szolgáltatónak. Az új szabályozás alapján ezek az eszközök frekvenciadíj-mentesen használhatók.

A mini-bázisállomással az első ütemben, tavaly májustól az üzleti felhasználókat célozta meg a Vodafone. A céges ügyfelek kétféle típusból válogathatnak. A több mint 100 ezer forintba kerülő nagyvállalati bázisállomás, amelynek a hatósugara 80-100 méter, egy 100 négyzetméternél nagyobb kétszintes irodát is képes ellátni térerővel. Ez az eszköz egyidejűleg nyolc hang- vagy adatkapcsolatot kezel. A kisvállalati eszköz, amely egyben a lakossági igényt is kielégíti, egyszerre négy hang- vagy adatkapcsolatra alkalmas. Ez a típus 60-70 négyzetméteres irodák számára alkalmas. Üzleti célra eddig több száz darabot adtak el.

Világszerte egyre népszerűbbek a mini-bázisállomások. A globális mobil-adatforgalom évi 70–100 százalékkal nő, a nagyobb sávszélesség iránti növekvő igény egy ideje már komoly és újabb típusú kihívások elé állítja a távközlési szolgáltatókat. Ezt a trendet leginkább a multimédiás alkalmazások, videók és online játékok elterjedése idézte elő. A szakértők a sávszélesség növelésére három lehetőséget látnak a következő két-három évben: a cellaméret csökkentését femtocellás lefedettség útján, a már hagyományosnak számító 3G-s vagy UMTS-technológia lecserélését a negyedik generációs LTE (Long Term Evolution), illetve az átállást a WiMAX technológiára. A három lehetőség közül a szolgáltatók egyre nagyobb mértékben használják a femtocella-technológiát.

A legfrissebb nemzetközi tanulmányok is ezt a tendenciát támasztják alá, megállapításaik szerint a mobil-szélessávú kapcsolatok 75 százaléka beltéri. Az amerikai NPD In-Stat piackutató intézet előrejelzése szerint a femtocellapiac 2015-re értékben és világméretekben már elérheti a 14 milliárd dollárt is. Abban az évben közel 31 millió mini-bázisállomást szállítanak a gyártók világszerte. Az értékbeli nagyságrendből az e téren igen gyorsan növekvő Kelet-Európa részesedése akkorra már 265 millió dollárra tehető. Tavaly a minicellák révén továbbított hang- és adatforgalom globálisan elérte a 3,2 milliárd dollárt.VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.