BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nokia: a Samsung bukása még kevés a sikerhez

Alig mondta ki a Samsungot elmarasztaló ítéletet az Apple-Samsung perben az illetékes bíró, sokan máris mint nevető harmadikról beszéltek a Nokiáról, illetve a finn cég partneréről, a Microsoftról.

A befektetők elképzelése az volt, hogy a döntéstől megrémült kisebb mobilgyártók a Samsunggal együtt vesztesnek kikiáltott Androidtól átpártolnak a Microsoft Windows 8 szoftverére, ami majd lökést ad az operációs rendszer elterjedésének, és így a Nokia értékesítésének is. Emellett ráadásul a finn cég a Samsung amerikai bukását kihasználva könnyedén teret nyerhet a világ legnagyobb gazdaságában is új készülékeivel. Az egyetlen probléma az, hogy az egyébként logikus gondolatmenetbe több ponton is hiba csúszhat.

A Nokia-részvények elmúlt két napi mozgása épp ezért kissé az európai autógyártók cunamit követő tőzsdei teljesítményére emlékeztetett. Mikor a Japánt ért természeti csapás után a Toyota bejelentette, hogy több gyárban is kénytelen leállítani termelését az európai konkurensek részvényei szárnyalni kezdtek, egy nappal később azonban jött a kijózanodás (és az árfolyamok esése), kiderült ugyanis, hogy a szökőár a teljes globális autóiparban ellátási gondokat okoz majd, így az autócégek többségének vissza kell fognia termelését.

A Nokia hétfőn közel 8 százalékkal erősödött, kedden azonban 6 százalékos zuhanást produkált, egyszerűen azért, mert a részvényesek felismerték: a két konkurens csatározása önmagában kevés ahhoz, hogy a cég kikerüljön a gödörből. Az első probléma, hogy a Nokia akkor sem függetlenítheti magát az ágazatban zajló szabadalmi háborútól, ha 2011-ben sikerült lezárnia peres ügyeit az Apple-lel, s az amerikai cég ügyvédje a Samsung elleni eljárás során már úgy mutogatta a Lumnia okostelefonokat, mint az olyan készülékek, amelyek nem hasonlítanak az iPhone-ra. Biztosra vehető, hogy amennyiben a nagy konkurensek ismét reális fenyegetést látnak majd a Nokiában, a finn cég is újra jogi támadások kereszttűzébe kerül.

A másik gond, hogy a mostani ítélet önmagában még nem teremt piacot a Nokia számára, s a társaság sikere még akkor is kétséges, ha az Apple-nek sikerül betiltatnia az elmarasztalt Samsung készülékeket. A szombati ítélet ugyanis a dél-koreaiak csak nyolc kisebb forgalmú, régebbi okostelefonját érinti, a legfontosabb, drágább Samsung-termékek biztosan piacon maradnak. Szakértők szerint így a bíróság döntése valóban piaci rést, s így lehetőséget teremt a Nokia és a Microsoft számára, de csak akkor, ha a finnek viszonylag gyorsan elő tudnak állni alacsonyabb árú táblagépekkel és okostelefonokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.