BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásbírság várhat a Microsoftra

A Microsoft korábbi vállalásai ellenére a Windows 7 egyik verziójában a felhasználók a telepítés után másfél évig nem választhattak szabadon, hogy melyik böngészőt szeretnék használni, ezért a bizottság szerdán írásban közölte kifogásait az amerikai vállalattal.

A Microsoft elismerte, hogy a Windows 7 operációs rendszernek a 2011 februárjában kiadott, 1-es szervizcsomaggal frissített változatában 2012 júliusáig valóban nem jelent meg a böngészőválasztást lehetővé tenni hivatott ikon.

Joaquín Almunia, az EU versenyjogi biztosa hivatalos értesítést küldött a vállalatnak az eljárásról, amelynek végén a Microsoft akár 7 milliárd dolláros bírságot is fizethet. Elemzők ugyanakkor kételkednek abban, hogy Brüsszel a maximális, a cég tavalyi árbevételének 10 százalékát kitevő büntetést vetne ki.

Az EU trösztellenes hatósága a legmagasabb bírságot, 1,4 milliárd dollárt az Intelre vetette ki 2009-ben, miután megállapította, hogy a chipgyártó visszaért piaci hatalmával.

A The New York Timesnak nyilatkozó szakértők szerint Almunia a mostani eljárással azt üzeni a Google-nak is, hogy hatékony ellenőrző mechanizmusok hiányában nem rendezheti az EU-val fennálló versenyjogi konfliktusát.

A 2009-ben indult eljárás keretében a Microsoft eddig több mint 1 milliárd eurónyi bírságot fizetett ki. Az Internet Explorer piaci részesedése 2008 óta durván a felére, globális szinten 29 százalékra esett vissza, nagyrészt a Google Chrome javára. A Statcounter szeptemberi adatai szerint a piacvezető a Mozilla Firefox 30,3 százalékkal, míg a Chrome a piac 29,3 százalékát tudhatja magáénak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.