BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbanhat az idén itthon az LTE

Jelentősen csökkenhet a 4G-képes készülékek ára, miután az LTE alapértelmezett funkcionalitássá vált. Az árerózió a felhasználók számát is megdobhatja.

A negyedik generációs (LTE) mobilinternet-szolgáltatást használók körének rohamos bővülését várja az idén a Magyar Telekom – jelezte Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója Barcelonában a Mobile World Congress szakkiállítás alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen. A cégvezető elmondta: bár jelenleg a szolgáltatást az ügyfelek csak igen szűk rétege használja ki ténylegesen – a bő 1,1 millió mobilnetet használó T-Mobile-os közül mindössze néhány ezren – ez azonban már a következő hónapokban is változhat. Az LTE-képes készülékkel rendelkezők részéről ugyanis komoly igény mutatkozik a szolgáltatás iránt, amit jól mutat, hogy amióta a Magyar Telekom januárban az iPhone 5 tulajdonosok számára is elérhetővé tette a 4G-t, az Apple legújabb modelljét használók többsége már el is végezte az ehhez szükséges szoftverfrissítést.

Más kérdés, hogy a 4G tényleges elterjedését eddig sem a felhasználói igény hiánya, sokkal inkább az LTE-képes készülékek alacsony száma gátolta. A mobil távközlésben régóta megfigyelhető trend, hogy a fogyasztók a szöveges és képes üzenetek mellett egyre szívesebben kommunikálnak videókkal is, ezt azonban a telefonok és tabletek eddig csak korlátozottan tették lehetővé. Ráadásul miután a szolgáltatást – megfelelő készülék hiányában – az előfizetők többsége nem vehette igénybe, a mobilcégek sem siettek a hálózatfejlesztéssel. Az LTE-t hazánkban először bevezető T-Mobile például december elején 27 százalékos országos kültéri lefedettségnél tartott, úgy, hogy a szolgáltatást összesen 65 településen (Budapesten, a főváros környékén, illetve néhány vidéki nagyvárosban) tették elérhetővé.

A közeljövőben azonban készülékek elterjedésében is fordulat jöhet, mostanra ugyanis az újabb okostelefonokban és táblagépekben alapértelmezett funkcionalitássá vált az LTE, ez pedig az árak gyors csökkenéséhez, s így a potenciális fogyasztói kör bővüléséhez vezethet – hívta fel a figyelmet Christopher Mattheisen. A folyamat egyébként a fejlett országokban már meg is indult: Strategy Analytics legutóbbi elemzésében például arról számolt be, hogy ebben a szegmensben meglepően gyors az árerózió, aminek eredményeként az idén világszerte 275 millió LTE-képes készüléket is eladhatnak, háromszor többet, mint 2012-ben.

Különösen gyorsan nőhet itthon a negyedik generációs mobilintet-szolgáltatás iránti igény Magyarországon a vállalati szegmensben is, a cégeknél ugyanis jóval szélesebb lehet a technológia felhasználási köre, mint a lakossági szegmensben – mondta a Világgazdaságnak Budafoki Róbert a Magyar Telekom nagyvállalati ügyfeleiért is felelős T-Systems vezérigazgatója. A cégvezető jelezte: jelenleg a társaság nagyvállalati előfizetői közül mindössze néhány száz használja ki az LTE kínálta lehetőségeket, ez a szám azonban az idén akár minden hónapban megduplázódhat, év végére pedig 10 ezer környékére emelkedhet.

Világszerte rohamosan emelkedhet a következő négy évben az LTE-előfizetők száma – derül ki az IHS iSuppli közelmúltban kiadott elemzéséből. A piackutató szerint a technológia megjelenésének évében, 2010-ben mindössze 612 ezren használták a negyedik generációs mobilszolgáltatást, 2011-ben azonban ez 13,2 millióra nőtt, tavaly év végére pedig már a 100 milliót is megközelítette.

A prognózis szerint az idén ismét több mint duplájára bővülhet a piac, a 2011 és 2016 között fél évtizedben pedig éves átlagban 139 százalékkal emelkedhet az előfizetők száma, ami így 2016-ban már az egy milliárdot is meghaladhatja. Jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő régió Ázsia, ahol tavaly év végén egyetlen negyedév alatt 61 százalékkal ugrott meg az előfizetők száma, az idén pedig nagyjából 120 százalékos bővülés várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.