BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százezren szakadhatnak le az internetről hétfőn

Az FBI számításai szerint mintegy 277 ezren veszíthetik el internetkapcsolatukat hétfőn, amikor leállítanak egy korábbi hackertámadás elhárítására felállított szervereket.

A probléma még tavaly kezdődött, amikor a hackerek összehangolt akciót indítottak, amelynek keretében majdnem 600 ezer felhasználó számítógépét fertőzték meg egy vírussal, amellyel azután részben átvették azok irányítását. Az FBI azonnal akcióba lépett és tőle szokatlan módon biztonsági hálót készített, majd megkezdte a hackerek semlegesítését. Csakhogy a nyomozók rájöttek, hogy ha törlik a vírusokat, akkor ezzel a felhasználók egy részét leválasztják az internetről. Ezért ideiglenes szervereket állítottak fel a probléma áthidalására.

Az AP tudósítása szerint, bár a legtöbb érintett számítógépét lelassította a vírus, sokan valószínűleg máig sem tudják, hogy megfertőződtek, így azt sem, hogy a vírusvédelmük már működésképtelen. Hétfőn leállítják az ideiglenes szervereket és ekkor mintegy 277 ezer felhasználó veszítheti el internetkapcsolatát világszerte. Az amerikai internetszolgáltatók már megkezdték a felkészülést a problémák elhárítására. A fertőzés mértékét mutatja, hogy a Fortune 500 legnagyobb vállalatát magába foglaló listájáról 50 cég szintén érintett. Mind a Google, mind a Facebook riasztást küld azoknak a felhasználóknak, akik szerintük fertőzöttek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.