BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a Magyar Telekom vesszőfutása – Új mélyponton a papír

A Magyar Telekom vegyes számokat tett közzé ma hajnali gyorsjelentésében. A bevételek kismértékben meghaladták a várakozásokat, azonban az EBITDA, az üzemi/üzleti eredmény és a nettó profit sor a konszenzus alsó határát súrolta – vélekednek az Equilor közgazdászai. A KBC elemzői azt emelték ki, hogy hiába az első ránézésre látványos éves növekedés, a Magyar Telekom második negyedéve az árbevételt leszámítva szinte minden téren alulmúlta a várakozásokat. Az árfolyam gynegülni kezdett a gyorsjelentés után.

Az árbevételt kivéve minden fő soron elmaradt a várakozásoktól a Magyar Telekom második negyedéve, a konszenzust csupán 0,4 százalékkal felülmúló 145,5 milliárd forintos árbevételt sem tekinthetjük vaskos meglepetésnek. A mobil és vezetékes bevételek csökkenését a vártnál jobban teljesítő SI/IT (rendszerintegráció és IT) és az energia-kiskereskedelem ellensúlyozni tudta, így éves alapon 1,3 százalékkal bővült a teljes árbevétel, mutatott rá Pálffy Gergely, a KBC Securities részvényelemzője.

"Az egyes szegmensek bevételei kapcsán új irányt nem lehet felfedezni. A vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek tovább estek, amit a növekvő TV-és IT bevételek továbbra sem tudtak teljes mértékben ellensúlyozni", írják az Equilor elemzői. Az energiaértékesítés folyamatosan növekszik, bár meg kell jegyezni, hogy az árrés ebben az üzletágban.

A nettó eladósodottsági ráta az első negyedéves 33,6 százalékról 39,3 százalékra ugrott a részben a gyengébb forintnak, részben az első félévben felvett új hiteleknek köszönhetően. A mutató értéke még a cég 30-40 százalékos komfortzónáján belül van. A második félévben nem várhatók fajsúlyos kiadások és a profitra helyeződő nyomás is enyhülhet az áremelésekkel, ezért várhatóan nem kerül veszélybe az 50 forintos osztalék – hangsúlyozzák az Equilor elemzői.

Az anyacég jól van

A Deutsche Telekom (DT)nettó nyeresége 3 százalékkal 852 millió euróra nőtt az első fél évben - közölte a társaság csütörtökön. Az árbevétel 28,8 milliárd euró volt, gyakorlatilag nem változott a múlt év hasonló időszakához képest.

A második negyedévben 614 millió euró nettó eredményt könyvelt el a Magyar Telekom többségi tulajdonosa, csaknem kétszer akkorát, mint egy évvel korábban, amikor az előnyugdíjazási program költségei megterhelték a konszern mérlegét.

A KBC szerint az eladósodottság további növekedése az osztalékfizetést veszélyeztetheti az előttünk álló negyedévekben, de egyelőre nem tartják valószínűnek, hogy az osztalék csökkentésére kényszerülne a társaság.

A menedzsment kitartott az év végére megfogalmazott prognózisaiban 2 százalékos bevétel csökkenés, a beruházások szinten tartása, valamint az EBITDA 4-6 százalékos csökkenése mellett, ám az Equilor elemzőinek várakozása szerint a mostani gyorsjelentést követően felgyorsulhat az elemzői konszenzusban a jövőre vonatkozó várakozások csökkentése.

A KBC elemzői kiemelik: a működéshez kapcsolódó EBITDA 1,5 százalékkal, a 10,7 milliárd forintos nettó profit viszont már több mint 11 százalékkal maradt el az elemzői várakozásoktól. A nettó profit és az EPS kiugró növekedése éves összevetésben nem meglepő, hiszen a bázisidőszaki eredményeket jelentős egyszeri tételek rontották.

A július 1-jén bevezetett telefonadó a második félévtől helyezhet jelentős nyomást az EBITDA-ra, mutat rá Pálffy Gergely. A Magyar Telekom az ősz folyamán egyaránt megemeli mobil (szeptember) és vezetékes (október) díjait, melyek a 8 milliárd forintos telefonadó terhének mintegy negyedét fedezheti. A tarifaváltozás 80 százaléka a mobil hangalapú szegmensben, 20 százaléka pedig a vezetékes hangalapú szegmensben fejtheti ki hatását. A kártyás csomagok esetében a perc- és az sms-díjak 3 forinttal drágultak, míg az előfizetéses csomagok havidíja 6 százalékot emelkedett.

A Magyar Telekom papírjainak árfolyama esésnek indult a BÉT-en a nyitást követően. A papír 401 forintba is került, ami új történelmi mélypontnak felel meg. Délelőtt 1 százalékos mínuszban állnak a telekommunikációs cég papírjai, 406 forinton.

Délután tovább folytatódott az MTelekom vesszőfutása. A részvények új mélyponton járnak: az árfolyam 396 forinton is megfordult, ami 3,4 százalékos esésnek felel meg.

A magyarországi gazdasági környezetben tapasztalható erősödő negatív tendenciák és szabályozói hatások továbbra is kedvezőtlen hatással vannak a hagyományos hangalapú bevételeinkre. Emiatt szertefoszlottak az év eleji pozitív várakozások, miszerint lassú fellendülésre számítunk Magyarországon – mondta el Christopher Mattheisen, az MTelekom elnök-vezérigazgatója. „A háztartások pénzügyi helyzete változatlanul feszített, mivel a jövedelmek reálértéke csökken, a munkanélküliség továbbra is rendkívül magas szinten áll és a forintárfolyam kedvezőtlen alakulása miatt nőttek a deviza alapú hitelek törlesztő részletei. Ennek következtében erősödő nyomás alá kerültek a távközlési költések Magyarországon, ami felerősítette a hagyományos hangalapú bevételek csökkenését a második negyedévben.”

A második negyedévben 614 millió euró nettó eredményt könyvelt el a Magyar Telekom többségi tulajdonosa, csaknem kétszer akkorát, mint egy évvel korábban, amikor az előnyugdíjazási program költségei megterhelték a konszern mérlegét. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.