BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új, olcsóbb iPhone jöhet: az Apple lecseréli a Foxconnt

Az Apple nem szeretne egyedül a Foxconntól függni, vége lehet a monopolszintű beszállítói rendszernek.

Az Apple a Wall Street Journal értesülése szerint a Foxconn konkurensét, a Pegatront választotta az új, olcsóbb, várhatóan az év végén piacra kerülő iPhone fő gyártójának. A Pegatronnak a Foxconnhoz hasonlóan Tajvanon van a székhelye, azonban jelentősebb kisebb, mint az Apple eddigi fő beszállítója.

A Pegatron 2011 óta gyárt iPhone-okat, mindeddig kisebb mennyiségekben. Az új rendelés súlyos csapás a Foxconn részére. A vállalat ugyanis eddig csaknem monopolhelyzettrel rendelkezett az Apple mobilkészülékekre vonatkozó szállitási láncolatában. Most viszont úgy néz ki, hogy mint gyártónak meg kell osztania a posztját a kisebb konkurenssel.

Bennfentesek szerint a fordulatnak stratégiai okai vannak: az Apple ugyanis már nem akarja magát kitenni a kockázatnak, hogy csak egy gyártótól függjön. Ezen kívül a cég szélesiteni akarja termékpalettáját, hogy lépést tarthasson a Samsunggal. Elemzők szerint a Pegatron alacsonyabb nyereségkulccsal is beéri.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.