BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb óriási lépést tehet meg a Samsung

A Palo Altó-i számítógép-óriás az IBM hat évvel ezelőtti lépését másolja.

Nem lesz egyszerű megválnia PC-, valamint mobileszközöket gyártó üzletágától az amerikai Hewlett-Packardnak (HP). A tavaly 126 milliárd dolláros bevételt elkönyvelt Palo Altó-i székhelyű cég elnök-vezérigazgatója, Léo Apotheker a napokban jelentette be a tervet, amely szerint a világ vezető informatikai vállalata a hardvergyártásról inkább a jövedelmezőbb üzletiszoftver-értékesítésre és a szolgáltatásokra áll át.

Hasonló lépésre szánta el magát hat esztendeje a másik nagy számítógép-óriás, az IBM is, amely akkor a kínai Lenovónak adta el a PC-üzletágat. Akkoriban azonban még jobbak voltak a viszonyok a számítógéppiacon. Időközben a termékek már erőteljesen érett szakaszukba jutottak, a rajtuk lévő haszonrés minimálisra zsugorodott, ráadásul a piacot erőteljesen kannibalizálják az alig másfél éve piacon lévő táblagépek is.

Az utóbbi napokban azonban távol-keleti hírforrásokban felröppent, hogy a potenciális vevő a Samsung Electronics lehet. A dél-koreai elektronikai óriás az idei év elején jelentette be, hogy az eddigi organikus növekedést több milliárd dolláros befektetéssel felvásárlások révén is gyorsítani kívánja, igaz, elsősorban az olyan gyors növekedést ígérő újabb területeken, mint amilyen az orvostechnika. Ezen a téren már meg is tette az első lépéseket, bevásárolta magát az egyik koreai cégbe. A rivális félvezetőgyártók és az LCD-iparban tevékenykedők a jövőben sem számítanak akvizíciós célterületnek. Utóbbiaknál a távol-keleti társaság kitart eddigi stratégiája, a licencvásárlás mellett.

A felvásárlásokat kicsiben kezdte a Samsung, bár vezetői nem zárták ki nagyobb „halak” bekebelezését sem. Az óvatos megközelítés oka egy korábbi kudarcos kísérlet. Mint ismert,  a dél-koreai cég egy éve szemet vetett a memóriapiac egyik meghatározó vállalkozására, az amerikai SanDiskre, de végül elállt a tervezett üzlettől.

A Digitimes egyik riportja szerint a közeli napokban tajvani notebook-összeszerelők, a Quan-ta Computer, a Compal Elect-ronics, valamint a Pegatron Technology vezetői látogattak el a Samsung főhadiszállására. Szakértők szerint ugyanis ha a dél-koreai cég valóban megvenné a HP PC-üzletágát, amely egyébként évente mintegy 40 millió személyi számítógépet szállít a világpiacra, a saját 10 millió darab körüli termelőkapacitása már bizonyosan nem lenne elegendő a tetemes többletmennyiség gyártására, be kellene vonnia a HP-nak dolgozó szerződéses üzemeket is.

A 8 milliárd dollárra értékelt üzletág a legutóbbi pénzügyi negyedévben éves összevetésben 3 százalékkal kevesebb, 9,5 milliárd dollár bevételt hozott a HP-nak, az eladott darabszám alapján a cég a világ ma még vezető PC-gyártója. Az amerikai számítógép-óriás teljes forgalmában egyébként kevesebb mint egyharmadot képvisel a részleg, amelytől a tervek szerint várhatóan 2012 végéig kíván megválni. Ha létrejön a Samsung–HP üzlet, a világ PC-piacán a Dell maradna az egyetlen számottevő személyiszámítógép-gyártó, utóbbi jelenleg a piac második legnagyobb szereplője 12,5 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.