BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszik a technológiai cégeket

Két egymilliárd dolláros tranzakciót jelentettek be tengerentúli technológiai cégek a hét első napján. A szektor az elmúlt években is aktív volt az M&A-piacon, s szakértők szerint – részben a hatalmas készpénzállománynak köszönhetően – ebben az idén sem várható jelentős változás.

Húsvéthétfőn néhány óra eltéréssel jelentett be a Facebook (FB) és a Microsoft is egy-egy milliárd dolláros felvásárlást. Az éppen a tőzsdei rajtját előkészítő közösségi oldal az Instagram nevű mobilos fotómegosztó alkalmazást, illetve az ezt fejlesztő társaságot vásárolja meg egymilliárd dollárért. Az akvizíció több szempontból is igen egyedi: egyrészt ez lesz a Facebook történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű tranzakciója, másrészt az FB egy rendkívül fiatal és igen kis vállalkozásért fizet hatalmas összeget. Az Instagramot ugyanis alig több mint másfél éve, 2010 októberében jegyezték be, s alkalmazottai száma jelenleg is mindössze 13, ami – ahogy erre egy elemző felhívta a figyelmet – azt jelenti, hogy fejenként 77 millió dollárt (közel 17,5 milliárd forintot) fizet a vevő a társaságért. Sok szakértő szerint ez úgy is túlzónak tűnik, hogy a vállalkozás valóban sikeres: az Instagram állítása szerint alkalmazásának több mint 30 millió regisztrált felhasználója van, akik napi bő 5 millió képet töltenek fel.

Sok szempontból hasonló tranzakciót jelentett be alig néhány órával később a Microsoft is, amely az AOL internetes óriáscég mintegy 800 szabadalmát vásárolja meg 1,06 milliárd dollárért. Bár a világ vezető szoftvercége nem kívánta nyilvánosságra hozni, milyen jellegű szabadalmakról van szó, szakértők szerint az akvizícióval főleg internetes területen, így a webes keresésben, hirdetésben és térképszolgáltatásban erősíthet a társaság, amely ezzel zárkózna fel a Google-re. Bár a részletek ismerete nélkül igen nehéz megállapítani, milyen üzletet kötött a Microsoft, szakértők szerint a Facebook–Instagram-ügylethez hasonlóan itt is felmerül a gyanú, hogy korántsem vásárolt túl olcsón a szoftveróriás. Az AOL piaci kapitalizációja ugyanis a tranzakció bejelentését megelőzően alig több mint kétmilliárd dollár volt, a cég papírjai pedig a hírre közel 50 százalékos emelkedéssel reagáltak.

Bár egy napon belül két ilyen méretű felvásárlás nem általános, a közelmúlt adatai alapján egyértelműen látszik, hogy a technológiai cégek egyre bátrabban vágnak bele nagyobb tranzakciókba is. A PricewaterhouseCoopers (PwC) pénzügyi tanácsadó legfrissebb jelentése szerint az ágazatban ténykedő amerikai vállalatok 2011-ben ugyan kevesebb felvásárlás-összeolvadás jellegű ügyletet (M&A) bonyolítottak le, mint egy évvel korábban, ezek értéke azonban jóval meghaladta a tavalyelőtti adatot. A tranzakciók száma 390-ről 308-ra esett, félmilliárd dollárnál nagyobb értékű felvásárlásból azonban 49 volt, szemben a 2010-es 42-vel, így nem meglepő, hogy az összérték közel 20 százalékkal, 125 milliárd fölé ugrott. A Microsoft egyébként tavaly is kifejezetten aktív volt: a Skype-akvizíció – amelyre 8,5 milliárd dollárt fordított a cég – a második legnagyobb tranzakció volt 2011-ben (ennél csak a HP fizetett többet az Autonomy Corporationért, azt az ügyletet 11,4 milliárdra értékelték).

A PwC szakértői szerint ráadásul minden jel arra utal, hogy az elmúlt években M&A szempontjából az egyik legaktívabb ágazatnak számító technológiai szektorban nem várható jelentős változás, s 2012 is komoly mozgásokat hozhat. Erre utal, hogy a korábban a hasonló tranzakciók fő motivációjaként emlegetett gyorsan változó iparági környezet mellett jelenleg a felvásárlások megszaporodásának irányába hatnak a szektor átlagnál kedvezőbb eredményességi mu­tatói, a nagy cégek magas készpénzállománya és egyes területek – mint a felhőalapú technológiák, az online játékok vagy éppen a közösségi média – dinamikus növekedése is. Ráadásul részben mindezek miatt a piac is egyre többre értékeli a technológiai vállalatokat, s ez természetesen a M&A tranzakciók értékét is felfelé hajthatja.

A PwC prognózisát támasztják alá az első negyedéves tranzakciók is: az esztendő első három hónapjában több nagyobb akvizíciót is bejelentettek a szektorban. Az idei rekorder eddig a Cisco, amely még márciusban ajánlott ötmilliárd dollárt a fizetőtévé-megoldásokat kínáló NDS Groupért, míg a második helyen az Oracle áll, amely idén februárban jelentette be, hogy 1,9 milliárd dollárért megvásárolja a felhőszolgáltatásokat nyújtó Taleot. Az Oracle-nek egyébként nem az első idei akvizíciója volt ez: januárban ügyfélszolgálati tevékenységét erősítette meg az 1,5 milliárd dollárra értékelt RightNow Technologies felvásárlásával.

Gyengén alakult az első negyedév

A technológiai szektor M&A-aktivitása különösen annak fényében érdekes, hogy 2012 első negyedéve az átlagnál kevesebb tranzakciót hozott a tengerentúlon.

A Zephyr adatai szerint a január és március közötti három hónapban mindössze 3285 felvásárlás és összeolvadás volt Észak-Amerikában, közel négyszázzal kevesebb, mint 2011 hasonló időszakában.

Még nagyobb a különbség, ha az ügyleteket érték alapján hasonlítjuk össze: az idei 191 milliárd dollár mintegy 130 milliárddal marad el a tavalyitól, de még a kifejezetten gyenge 2010. első negyedévinél is majd 20 milliárddal kevesebb. Az eddigi legnagyobb tranzakció az idén az EP Energy felvásárlása volt: a texasi olajipari vállalatot egy befektetési csoport vette meg 7,15 milliárd dollárért.

A legaktívabb ágazat a bankszektor: a pénzügy szférában az első három hónapban 32,11 milliárdot költöttek M&A-ügyletekre.

A Zephyr adatai szerint a január és március közötti három hónapban mindössze 3285 felvásárlás és összeolvadás volt Észak-Amerikában, közel négyszázzal kevesebb, mint 2011 hasonló időszakában.

Még nagyobb a különbség, ha az ügyleteket érték alapján hasonlítjuk össze: az idei 191 milliárd dollár mintegy 130 milliárddal marad el a tavalyitól, de még a kifejezetten gyenge 2010. első negyedévinél is majd 20 milliárddal kevesebb. Az eddigi legnagyobb tranzakció az idén az EP Energy felvásárlása volt: a texasi olajipari vállalatot egy befektetési csoport vette meg 7,15 milliárd dollárért.

A legaktívabb ágazat a bankszektor: a pénzügy szférában az első három hónapban 32,11 milliárdot költöttek M&A-ügyletekre.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.