BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vodafone: tízmilliárdok mobilnetfejlesztésre

A tervezettnél hamarabb zárhatja tavaly márciusban indult hálózatmodernizációs projektjét a Vodafone Magyarország Zrt. A vállalat országos hálózatának a frissítése – a főváros kivételével – már december végére elkészült, s a jelenlegi tervek szerint áprilisban Budapesten is befejezik a modernizációt – mondta a társaság sajtótájékoztatóján Beck György, a cég elnöke.

A projektre – amelynek keretében 2100 bázisállomást újítottak fel, s közel 110 új állomás létesítettek – több 10 milliárd forintot költött a Vodafone. Ehhez adódik még hozzá a 900 megahertzes frekvenciasávra kiírt árverésen elnyert 2 megahertznyi frekvenciáért fizetett bő 15,7 milliárd.
Beck György jelezte: a modernizáció eredményeként jelenleg már 673 településen érhető el a Vodafone leggyorsabb mobil-adatátvitelt biztosító szolgáltatása. Ezeken a területeken a szolgáltató másodpercenként 21,6 megabites maximális letöltési sebességet biztosít, 21 nagyvárosban – köztük Budapesten – pedig ennek az értéknek a duplájára, 42 Mbit/sec-ra növelték a letöltési sebességet.

A projekt zárását követően a Vodafone a lakosság 99 százalékát lesz képes lefedni, a vállalat azonban a lefedetlen egy százalék számára is kínál megoldást. Döbrőssy Gábor, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese jelezte: a jövőben a lakossági ügyfelek számára is elérhetővé teszik a cég által forgalmazott úgynevezett minibázisokat, amelyekkel azokon a fennmaradó területeken is biztosíthatják a megfelelő kapcsolatot, ahol a fejlesztések ellenére sem lehet kiváló beltéri 3G-lefedettséget elérni.

A cég ezeket az eszközöket vállalatok számára már tavaly április óta értékesíti, mostantól pedig a lakossági ügyfelek is megvásárolhatják.
A mobilinternethez kapcsolódó fejlesztések a mobilpiaci verseny központi elemévé váltak. A Telenor decemberben jelentette be, hogy fél évvel a tervezett előtt befejezte új generációs mobilhálózatának kiépítését, míg a
T-Mobile január elején indította el 4G/LTE kereskedelmi szolgáltatását Budapesten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.