BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig pang a lakáspiac - lepörgött a végtörlesztés

A végtörlesztés okozta forgalombővülés hatása a második negyedévre eltűnt a lakáspiacról, így az első félév összességében újra tranzakciószám-csökkenést és stagnáló árakat hozott. A gyenge kereslet a lakáshitel-piac alakulásán is látszik. Összességében a vizsgált fél évben a megyék közül kilencben nőtt, tízben csökkent az adásvételek száma. Budapesten összességében négy százalékkal csökkent a tranzakciószám: nyolc kerületben nőtt a forgalom, 15-ben pedig csökkent.

Három százalékkal csökkent az országos lakóingatlan-forgalom 2012 első fél évében az előző év hasonló periódusához képest – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos tranzakciós adatbázisa alapján az OTP Jelzálogbank által készített legfrissebb Lakóingatlan Értéktérkép elemzésből. Az év első felét két ellentétes negyedév fémjelezte: míg az első három hónap – a végtörlesztés következtében – 10 százalékos forgalomélénkülést hozott, addig a második negyedévet – éppen az előre hozott vásárlások miatt – átlagosan 15 százalékos csökkenés jellemezte.

Összességében a vizsgált fél évben a megyék közül kilencben nőtt, tízben csökkent az adásvételek száma. Budapesten összességében négy százalékkal csökkent a tranzakciószám: nyolc kerületben nőtt a forgalom, 15-ben pedig csökkent. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője szerint ugyanakkor egyértelműen pozitív jel, hogy az áraknál lassú fellendülés figyelhető meg. „Az első negyedévet ugyan még 1,7 százalékos árcsökkenés jellemezte – ennek oka szintén a végtörlesztésben keresendő –, ám a második negyedévben már csekély áremelkedést mérhettünk” – mondta az elemző.

Ami a vidéki ingatlanpiacot illeti, az első félév egészében 12 megyét jellemezte pozitív irányú elmozdulás. Érdekesség, hogy számos megyében látványosan elvált egymástól a megyeszékhely és a többi település árváltozása. Ilyen például Veszprém megye, ahol összességében 6 százalékos áremelkedést mutatnak a számok, míg Veszprém városában 2 százalékos csökkenést. Budapesten 2 százalék körüli volt az idei első féléves árcsökkenés év/év alapon mért üteme.

A 2012 első fél évében országszerte eladott lakóingatlanok átlagára 11,39 (Budapest nélkül 9,43) millió forint, ezen belül az országos forgalom 80 százalékát adó lakásoké 11,08 millió forint volt. Kistérségi szinten a legdrágább területeket továbbra is a Balatonnál és a budapesti agglomerációban kell keresni.

A változatlanul alacsony lakáspiaci kereslet hatásai a hitelek alakulásán is érződnek. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a mára gykorlatilag egyeduralkodóvá vált forint lakáshiteleknél augusztusban 10,8 milliárd, szeptemberben pedig mindössze 10,1 milliárd forintnyi új kihelyezés történt. Hogy mennyire a padlón van a lakáshitelezés Magyarországon, azt jól mutatja, hogy ennél kevesebb lakáshitelt az idén csak egyszer, áprilisban folyósítottak a bankok.

Nincs kereslet a telkek piacán sem

Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorja szerint a belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén. Az idei év első három negyedévében a fővárosban stagnált, a vidéki városokban 8 százalékkal, a községekben pedig 20 százalékkal csökkent a saját használatra épített lakások száma 2011 azonos időszakához viszonyítva. „Az építkezési kedv megcsappanását mi is egyértelműen érzékeljük a telekpiacon.” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.