BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes lakóingatlanokat venni

Befektetőknek is ajánlja a lakóingatlan vásárlást Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezető igazgatója, mert az árak nem csökkennek tovább. A szakember a piac élénkülésére számít, hiszen rendkívül magas a korábban elhalasztott vásárlások száma

Miért döntöttek a közelmúltban úgy, hogy külsős partnerek bevonásával bővítenék tovább a hálózatukat?
– Várakozásaink szerint az ingatlanpiac az elkövetkező években növekedési pályára állhat, és ezt kiterjedtebb infrastruktúrával szeretnénk várni. A másfél évvel ezelőtti indulásunk óta sikerült felépítenünk az országos hálózatunkat, és bejáratnunk egy olyan hatékony működési rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a saját irodáink mellett külsős partnereket is bevonjunk.

Miért számítanak az ingatlanpiac fellendülésére?
– Egyrészt azért, mert rendkívül magas a korábban elhalasztott vásárlások száma. A 2009-et megelőző időszakban nem volt olyan év, hogy Magyarország 4 millió lakóingatlanjából 150 ezernél kevesebb cserélt volna gazdát, azóta viszont évente csak 85-90 ezer. A különbözetet pedig az a réteg teszi ki, amely költözne, de eddig nem tudott, vagy nem vágott bele a bizonytalan környezet miatt. Ma nagyon kedvező a lakóingatlanok árszintje – ami valószínűleg már nem süllyed tovább – másrészt pedig rendkívüli módon lecsökkentek a hitelkamatok, azaz a korábbinál sokkal olcsóbbá vált a finanszírozás. Az állami támogatású hitelekkel már 6-7 százalék körüli kamatra lehet kölcsönt fölvenni, ami nagyjából az a szint, ami egykor az euró vagy svájci frank alapú hitelek esetében volt. Nem is beszélve arról, hogy válságban a megtakarítások mindig nőnek, mert ilyenkor sokan visszafogják a fogyasztást, és tartalékolnak. A tartalékokból pedig ebből előbb-utóbb ingatlanvásárlás lehet.

– Úgy gondolja tehát, hogy egy felívelés kezdetén vagyunk?
– Igen. Egy évtizede még mesterségesen túlpörgetett volt a piac, 2003-ban például a hitelboom eredményeként 270 ezer adásvétel volt Magyarországon, noha a piac reálisan nem bír el többet 150-170 ezernél. Ez az a normális szint, ami a 2005-2008 között volt tapasztalható. Most ismét arra számítunk, hogy a következő három évben a tranzakciók száma fokozatosan közeledni fog a 150 ezer felé.

– De ahogy a forgalom élénkülni kezd, az árak is emelkedni fognak. Ezek szerint jó befektetés lehet most az ingatlan?
– Akinek van forrása, annak most igazán érdemes ingatlant vásárolni. Egyrészt számos pénzügyi megtakarítási forma veszített a varázsából, a tőkepiacok hektikussága miatt pedig a részvények kockázatosnak számítanak, az ingatlan azonban továbbra is biztos befektetés. Ráadásul az ingatlanárak jelenleg nagyon alacsonyak – már 5-7 millió forintért is lehet lakást vásárolni – de a kereslet beindulásával viszonylag rövid idő alatt drágulás következhet be. Az áremelkedés eleinte főleg a legkeresettebb ingatlantípusoknál – leginkább a kis értékű társasházi lakások esetében – fog jelentkezni. Úgy látom, hogy az 5-15 millió forint közötti, 1,5-2 szobás lakások most igen kedvező befektetési lehetőséget kínálnak.

– Az OTP Ingatlanpontnak hány irodája van jelenleg és a mai piacon – a külsős partnerekkel együtt – hány egységből álló hálózat kiépítését célozza meg?
– Szerintem 50-60 tagú hálózat lehet az ideális méret. Nekünk 31 irodánk van fővárosban és a megyeszékhelyeken, és több mint 300 értékesítővel dolgozunk. Amíg a tavalyi év végén még 3-4 ezer megbízásunk volt, most több mint 7 ezer ingatlan van a portfóliónkban és év végére meghaladhatja a 10 ezret az állományunk. Havonta több száz ingatlant értékesítünk, de természetesen fejlődni akarunk, így 15-20 csatlakozó partnerrel számoltunk az idei évben. Nincs két hete, hogy bejelentettük, hogy partnerek bevonásával bővítenénk irodáink számát, de már az első napokban jelentős érdeklődést tapasztaltunk: több tucat megkeresés érkezett hozzánk, folyamatosan tárgyalunk a jelentkezőkkel.

Milyen előnye származik a független ingatlanközvetítőknek, ha csatlakoznak az OTP Ingatlanponthoz?
– A csatlakozók jelentős anyagi kötelezettségek – így például belépési díj és több százezer forintos havidíj nélkül – alakíthatnak ki OTP Ingatlanpont márkanév alatt működő irodákat. És szerénytelenség nélkül állíthatom, az OTP márkanévnek komoly piaci értéke van. Emellett a banki háttérből is sok előny származik. A csatlakozó partnerek többek közt az OTP márka alatt köthetnek piaci megbízást, értékesíthetik az Ingatlanpont teljes ingatlankínálatát, ajánlhatják a bankcsoport által nyújtott finanszírozási lehetőségeket, használhatják a hálózat által biztosított értékesítési, oktatási és informatikai rendszereket. Az informatikai rendszerünk segít az ingatlanok és a vevők kezelésében. Nagyon fontos előnyt jelent a bank fiókhálózatával kialakított együttműködés. A teljes adatbázisunk elérhető a partnerek számára is, így láthatják az országos tendenciákat.

Az OTP Ingatlanpont számokban

több mint 7000 eladó ingatlan

21 iroda vidéken, tíz a fővárosban

több mint 300 értékesítő

legdrágább eladó lakóingatlan:

380 millió forintért vidéki rezidencia saját parkkal, kerti tóval Pécs közelében

legolcsóbb eladó lakóingatlan: 680 ezer forintért felújítandó családi ház Hajdú-Bihar megyében

21 iroda vidéken, tíz a fővárosban

több mint 300 értékesítő

legdrágább eladó lakóingatlan:

380 millió forintért vidéki rezidencia saját parkkal, kerti tóval Pécs közelében

legolcsóbb eladó lakóingatlan: 680 ezer forintért felújítandó családi ház Hajdú-Bihar megyében -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.